Kent merkezinde bir kültür sanat vahası!..

Bornova İlçesi’nde, rahmetli Dündar Soyer tarafından 1962 yılında kurulan ve 40 yıl süre ile cıvata fabrikası, babasının vasiyeti üzerine, Mehmet Refik Soyer tarafından, sanatsal, kültürel ve toplumsal yaşamın kalitesini yükseltme amacı ile kültür, sanat ve eğitim alanında üretim yapılan bir SANAT KÜLTÜR FABRİKASI var… Fabrikanın dört bin metrekarelik kapalı alanında çok amaçlı salonlar, sergi alanları, sinema ve tiyatro salonları, dans ve müzik atölyesi, sağlık ve spor salonları, kütüphane ile hobi merkezi yer alıyor.

Büyük bir kentte yaşıyorsanız işiniz çok zor: İş-güç, ev, çocuklar, çocukların eğitimi… Belli bir ücretle çalışıyorsanız bütçenin denkleştirilmesi… Varsa olanağınız kendinize yarattığınız boş zamanların değerlendirilmesi… Hobilerinizin geliştirilmesi… Bu tür sorunlar daha da çeşitlendirilebilir. Ama görüleceği üzere eğitim, kültür, hobilerin geliştirilmesi gibi konulara sıra gelince de İzmir’de olanakların ne denli sınırlı olduğunu görüyorsunuz… Ancak geçen yıl hizmete giren bir yer var ki kültür ve sanat adına “yok yok… “Bir çoğunuzun mutlaka duyduğunuz ya da aktivitelerine katıldığınız Soyer Kültür Sanat Fabrikası… Kentin ortasında bir kültür-sanat vahası olarak ortaya çıkan Soyer Kültür Sanat Fabrikası’nda (SKSF) 7’den 70’e her yaştan insana eğitim veriliyor. Örneğin burada özel öğretim ve geliştirme sınıflarında 6 -14 yaş arası çocuklarla çalışıldı. Yaz aylarında kültür-sanat, yabancı lisan ve spor ağırlıklı çalışacak Yaz Okulu’nun ön hazırlık yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı izni ile açılan Selçuk Soyer Ana Okulu’nda çocuklar özellikle resim, müzik, dans, seramik, satranç, fotoğrafçılık, bilgisayar, drama gibi sanatsal etkinlikler gösterilerek kulaklarına “Sanat suyu” kaçırıldı. Burada yetişkinler için resim, heykel, el sanatları, hobi vb. gibi atölyeleri, meslek edindirme kursları ve spor aktiviteleri düzenleniyor.

Neden Kültür Sanat Fabrikası?

İzmir’e bu güzel tesisi İzmirlilere hediye eden Mehmet Refik Soyer rahmetli babası Dündar Soyer’in vasiyeti doğrultusunda oluşturduğu fabrika, Bornova, Konak ve Karşıyaka ilçelerinin kesiştiği Manavkuyu’da 10 bin metrekare üzerine kurulu. Geçen yıl arsasına 35 milyon dolar değer biçildi. Yeni yapılan imar planında bu arsaya 30 bin metrekare inşaat yapmak olanağı var. Ancak Mehmet Refik Soyer bu arsayı satmak ya da yüzlerce kat karşılığı müteahhide vermek yerine, eski cıvata fabrikasını başka bir fabrikaya, ‘Kültür ve Sanat Fabrikası’na dönüştürmeye karar verdi. Fabrikanın dört bin metrekarelik kapalı alanında çok amaçlı salonlar, sergi alanları, sinema ve tiyatro salonları, dans ve müzik atölyesi, sağlık ve spor salonları, kütüphane ile hobi merkezi kurdu. Başta Tiyatro Okulu, Bale Okulu, Dans Okulu, Anaokulu, Okul Destek Programı olmak üzere eğitimin her aşamasının bulunduğu ve Güzel Sanatlar Fakültelerine ve Liselerine hazırlık kurslarının sürdüğü SKSF’nin bahçesindeki açık alanda konserler veriliyor… Yeniden canlandırılan eski cıvata fabrikasında bant üzerinde cıvata sıkılmaz; ama kültüre ve sanata da ‘fabrikasyon’ yaklaşılmaz.

Kültür ve sanat eğitimi…

İzmirlilerin yakından tanıdığı Mehmet Refik Soyer kendisine yakıştırılan “İzmir’in delisi” seslendirmelerine çok anlamlı bir yanıt veriyor: “Keşke benim gibi delilerin sayısı artsa da güzel Türkiye’mizin geleceğinin temellerini kültür ve sanatla sağlamlaştırsak… ” Dedesi İzmir’in eski valilerinden Refik Soyer, Babası Dündar Soyer birçok konuda “ilk”lere imza atmışlar… Mehmet Refik Soyer sanayiciliğinin yanı sıra İZFAŞ’ı kurmakla tanınıyor. Oluşturduğu fabrikada 7’den 77’ye herkese göre kültür ve sanat adına her şeyin bulunduğunu belirten Soyer bunları şöyle özetliyor: “40 yıl cıvata üreten fabrikamızı yeniden düzenleyerek İzmirlilerin kültür ve sanat etkinlikleri için kullanıma açtık. Burada oluşturduğumuz salonlarda; konferanslar, seminerler, toplantılar, mesleki eğitimler düzenleniyor. Sergi salonlarımızda Türk ve uluslararası sanatçıların sergileri, atölye çalışmalı, gösterileri yer alıyor. Plastik sanatlar atölyelerinde sanatçılarımız ve bunlara ilgi duyanlar için çalışma mekânı olarak kullanılıyor ve kurslar açılıyor. Çim bahçemizde geçen yıl başlattığımız Gün Batımı Konserleri bu yaz da devam edecek… Milli Eğitim Bakanlığından onaylı Anaokulumuzun yanı sıra Bale Okulumuz, Dans Okulumuz ve Tiyatro Okulumuz gençlerimize ve yetişkinlerimize hizmet veriyor. İngilizce, Satranç, Müzik, Resim, Aerobik, Yoga, Plates kursları sürüyor… İnsanımıza eğitim ve kaliteli yaşam sunabilmek için oluşturulan Soyer Kültür ve Sanat Fabrikası kültür, sanat ve eğitim alanında üretim yapacak bir sanat ve kültür fabrikası olma amacına yönelik çabalarını sürdürecek. ”

Kulaklara Sanat Suyu kaçırmak!..

Bahçesinde onlarca çocuğun koşuştuğu, atölyelerinde gençlerin resim yaptığı, dans ettiği ‘kültür ve sanat fabrikası’nın örnek olmasını isteyen Mehmet Soyer amaçlarının çok küçük yaşlardan itibaren çocukların kulaklarına ‘sanat suyu’ kaçırmak olduğunu vurgularken şunları söylüyor: “Bu amacımıza yavaş yavaş ulaşıyoruz. Anaokulumuzdaki öğrenciler katıldıkları resim yarışmalarından boş dönmüyorlar. Bale Okulumuzun minik kuğularının gösterileri ise çok güzeldi. Geniş bir biçimde bunların medyada yer almaları da amacımızın ne denli doğru olduğunun bir işaretidir. Önümüzdeki dönemde kurslarımızdan yetişecek yetişkinlerin de adlarını yavaş yavaş toplumun duyacağına da eminiz… ” Mehmet Soyer yönetimindeki Soyer Kültür Sanat Fabrikası bugünlerde hummalı bir çalışma içerisinde… Bir yandan okullardaki öğrenciler bir dizi gösteriye hazırlanırken, bir yandan Yaz Okulu çalışmaları, Güzel Sanatlara Hazırlık Kursları… Bir yandan da anneler gününde büyük bir özel kuruluşun düzenlediği aktivitenin hazırlıkları sürüyor. Çimler Günbatımı Konserleri için yenileniyor… Yaz Okulu’nun yüzme havuzu için çalışmalar sürüyor…

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın