Yarın görevine başlayacak Mustafa Cahit Kıraç, 1909 yılında üç ay valilik yapan Ferit Paşa’dan günümüze kadar gelen 41’inci vali olacak.
Ne diyelim…
41 kere maşallah!
Hoş geldi, sefa geldi…
Daha önce Şırnak, Aksaray, Sakarya ve Adana’da görev yapan Kıraç, sivil toplum örgütlerine, bilimsel düşünceye ve ortak akla inanan, eleştiriye açık bir kişi olarak biliniyor.
* * *
Kıraç’ın İzmir’de bulunacağı süre içinde başarılı olup, daha üst görevlere gelmesi çok kolay.
Çünkü…
İzmir’de bugüne kadar görev yapan pek çok valinin daha iyi makam ve mevkilere geldiğini görüyoruz.
Örneğin; 1978 – 1979 yıllarında İzmir’de valilik yapan Necdet Calp, 1980 sonrasında Halkçı Parti’nin genel başkanı oldu.
1984 – 1988’de İzmir Valisi olan Vecdi Gönül, önce İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı, ardından Sayıştay Başkanlığı ve son olarak da Savunma Bakanlığı koltuğuna oturdu.
1988 – 1989’da valilik yapan Nevzat Ayaz, Savunma ve Milli Eğitim Bakanlığı görevlerinde bulundu.
1990 – 1997 yıllarında valilik yaparak İzmir’e adeta damgasını vuran Kutlu Aktaş, önce İstanbul Valiliği’ne atandı. Daha sonra da İçişleri Bakanı oldu.
1997 – 1998’de İzmir Valisi olan Erol Çakır kendisinden önceki iki valinin yolundan gitti ve İstanbul Valiliği’ne atandı.
1998 – 2000’de İzmir Valiliği koltuğunda oturan Kemal Nehrozoğlu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in genel sekreteri oldu.
2000 – 2003’te İzmir’in mülki amiri olan Alaaddin Yüksel, 20 yıllık geleneği bozdu ve bir üst makam yerine, ”tenzili rütbe” yapılarak Antalya Valiliği’ne atandı.
2003 – 2005 yıllarında valilik koltuğunda oturan Yusuf Ziya Göksu’nun gidişi ise olaylı oldu. Halis Toprak’ın aldığı uçak biletiyle İngiltere’ye uçunca, 36 yıllık meslek yaşamını sona erdirip, emekliye ayrılmak zorunda kaldı.
29 Temmuz 2005’te İzmir’e vali olan Oğuz Kağan Köksal, Emniyet Genel Müdürlüğü koltuğuna oturarak, bu kentin üst makamlara ulaşmak için bir basamak olduğu geleneğini yeniden anımsattı.
Şimdi sıra Mustafa Cahit Kıraç’ta…
Kıraç’a başarılar diliyor ve bakalım İzmir’de ne kadar kalacak merak ediyorum?
Bu kentten sonra nereye gidecek?
Bence gelenek yine bozulmayacak…
Ama…
Geleneğin sürmesini, Vali Bey’in kentteki performansı ve tabiki önümüzdeki seçimlerde ortaya çıkacak olan yeni siyasi tablo belirleyecek.
Hep birlikte yaşayıp göreceğiz.
Cumhurbaşkanı kim olsun?
AKP teşkilatlarına ”Cumhurbaşkanı kim olsun?” diye anket yaptıran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, diğer yandan da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a ”Adayın varsa açıkla” diyerek adeta meydan okuyor.
Başbakan R. Tayyip Erdoğan’a yanıt veren Baykal da, ”Kaygı, Başbakan’ın Cumhurbaşkanı olup olmayacağıdır” diyor. Sayısal loto ve iddia gibi ”Kim cumhurbaşkanı adayı olacak?” diye bahisler oynanırken, kimi internet siteleri de benzer anketler yapıyor.
Bu sitelerden biri de Ege’de yayınlanan Egeyön Dergisi’nin internet portalı. Halen devam eden ankete göre Baykal, 5 bin 262 oyla rakiplerine büyük fark atarak cumhurbaşkanı adaylığında ilk sırada yer alıyor.
Ankette, Hikmet Çetin 977 oy ile ikinci, Recep Tayyip Erdoğan ve Bülent Arınç ise alt sıralarda yer alıyor.
Adaylar arasında Kemal Derviş, Vecdi Gönül, Fatih Terim, Mehmet Ağar ve Zülfü Livaneli gibi isimlerin olması da dikkat çekiyor.
AKP örgütünün anketinden ne çıkar bilmiyorum ama, bu anket de Başbakan Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmasını isteyenlerin sayısı oldukça az görülüyor.
DSP’de 1999 ruhu geri gelebilir mi?
DSP İzmir’de ilçe kongreleri tam gaz devam ediyor.
Şu ana kadar tam 11 ilçenin kongresi yapıldı.
Ay sonuna kadar 28 ilçeden 23’ünün kongresi tamamlanacak.
Geri kalan Karaburun ve Kiraz’da kongre yeni yapıldığı için buralarda sandık başına gidilmeyecek.
Çeşme, Beyda ve Seferihisar ilçelerinde ise kongre yapılmayacak.
İl kongresini 22 nisanda gerçekleştirecek olan partide il başkanlığı koltuğuna ise daha şimdiden dört talipli çıktı.
DSP’de ilk kez bu kadar çok adaylı bir kongrenin yaşanacak olması, partinin adında yer alan demokratik’ sözcüğünün gerçek anlamda işlerlik kazanmaya başlaması şeklinde yorumlandı.
Ayrıca partiye gösterilen ilginin giderek artması, yönetime girecek olanların ekonomik anlamda ellerini pek ceplerine atmalarına gerek duymaması, il başkanlığı koltuğunu cazip hale getiren etkenler arasında gösteriliyor.
Nitekim, kongrede üç adaydan aşağı kabul etmeyeceğini söyleyen mevcut il başkanı Özdemir Sökmen, ”Sağolsun, arkadaşlar beni kırmıyor” diyerek aday bolluğuna dikkat çekiyor.
Gerçekten de Özdemir Bey’in karşısına daha şimdiden üç rakip çıktı bile.
Bu adaylardan birisi var ki; oldukça iddialı.
10 yıl önce sekiz ay il başkanlığı yapan Rıfat Mutlu, yeniden aynı koltuğa oturmak istiyor.
DSP’nin İzmir ve Türkiye’de patlama yapıp iktidar olduğu 1999 yılında Ahmet Piriştina’nın seçim ekibinde görev alan Mutlu’nun, partililere ”Eğer il başkanı seçilirsem, 1999 ruhunu canlandırmak için çalışacağım” diye söz verdiği kulislerde konuşuluyor.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.