Bilinen bu gerçeğe karşın, ülkemizde imar planı hazırlama sürecinde, merkezi ve yerel iktidar odakları abartılı, gerçek dışı, kişisel heves ve gayretkeşlik gösterisi uydurma projelerle, kulağa hoş gelen boş laflarla, kentin zenginliklerini yandaş ve yakınlara dağıtma anlayışıyla davranabilmektedirler. Böylece iktidarda kaldıkları dönem boyunca gerçekleştirdikleri bilimle, uzmanlıkla ilgisi olmayan plan değişiklikleriyle kentin geleceğini ipotek altına alabilmektedirler.
Birçok kentimiz gibi İzmir de bu tür yanlışlıklarla doludur. Aldığı eğitim ve edindiği mesleki bilgi birikimi kent planlamayla ilgisiz ama iktidarda bulunmaları ya da iktidara yakın olmaları nedeniyle “karar verme erkini” elinde tutan kimi çevrelerin belirleyiciliği altında yapılan bu yanlışlar saymakla bitmez. İzmirlilerin yakından bildiği bu yanlış yatırımların birçoğu ya hazırlanan planlarla ya da bu iktidarların talimatlarıyla başlatılmış ancak ya zamanında verilen yargı kararlarıyla durdurulmuş ve yarım kalmış ya da geç kalan yargı kararları nedeniyle tamamlanmış ve kente kalıcı zararlar vermiştir.
Kent planlamada uzmanı, uzmanlığı, bilimi ve bilimsel çalışmayı umursamamak; genel kültür düzeyindeki bilgi birikimiyle kente ilişkin “ahkâm kesme” anlayışları ve “haddini bilmemek” ne yalnızca zamanımıza ne de yalnızca kentimize özgüdür. 1930’lu yıllarda, Ankara’nın planlı gelişimi için görevlendirilmiş olan Prof. Herman Jansen bile bu durumdan yakınmıştır. Prof. Jansen, dönemin vali ve belediye başkanı Nevzat Tandoğan için “Tuhaf zat şu valiniz, evinde iki ampulü yanmasa bir elektrikçi çağırır. Tesisata el sürmez. Çünkü elektrikte ölüm vardır. Ölüm olmadığı için benim planıma durmadan karışıyor. Halbuki şehircilik, elektrik tesisçiliğinden çok daha ince bir sanattır” demektedir. Jansen’in, arkasında Atatürk gibi bir önder olmasına karşın böyle yakındığı düşünülürse, günümüzdeki kent planlama eylemlerinin hangi koşullarda sürdürüldüğü çok daha iyi anlaşılacaktır.
Günümüzdeki kent plancılarının arkasında artık Atatürk gibi bir karizmatik önder yoktur ama duyarlı kentlilerin ısrarlı gözetimi altında bulunacak saydam planlama eylemini yürüten plancıların Prof. Jansen’den daha rahat çalışma koşullarına sahip olacakları söylenebilir. Çünkü Jansen’in dediği gibi “çok ince bir sanat” olan ve engin bir bilgi birikiminin sonucunda kazanılan kent planlama uzmanlığı göz ardı edilerek kente ilişkin kararlar üretilmesi ve uygulamaya konulmasının önünü kapatacak tek güç kente, kent yaşamına ve kentin geleceğine karşı duyarlı, örgütlenmiş kentlilerdir.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.