Ecevit’in üzüldüğü o an…

1987 yılında yapılacak olan referandum ile 12 Eylül yasaklısı liderler tekrar siyaset yaşamına geri dönebileceklerdi. Dönemin başbakanı Turgut Özal bu işi referanduma götürmüştü.

Özal, vatandaşlardan yasakların kaldırılmaması yönünde oy kullanmaları için farklı bir siyasi taktik uyguluyordu. Sanki bir seçim havası yaşanıyordu. Dönemin 12 eylül yasaklıları Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve diğer politikacılar Türkiye’yi hallaç pamuğu gibi atarak yasakların kaldırılması için miting alanlarına çıkıyordu.

Yıl 1986 Bülent Ecevit Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa etmiş. Yeni bir yol çizmiş kendine. Demokratik Sol Parti kurulmuş, Genel Başkanlığını ise Rahşan Ecevit yapıyor. 28 Eylül 1986 tarihinde milletvekili ara seçimleri yapılacak.

On ilde yapılacak bu seçimlerin arasında İzmir’de var. Liderlerin biri geliyor, diğeri gidiyor. Bir yıl sonra da yani 6 Eylül 1987 yılında yasakların kaldırılıp kaldırılmamasıyla ilgili referandum yapılacak.

Rahşan Ecevit DSP lideri olarak seçim yapılacak olan on ili karış karış dolaşıyor. Milliyet Gazetesinde istihbarat şefimiz Hakan Tartan, Rahşan ve Bülent Ecevit’in izlenmesi amacıyla beni görevlendiriyor.

Ecevit’ler ile Konak Meydanı’nda yaya köprüsünün hemen altında buluşuyoruz (Bu köprü meydandaki yeni düzenlemeler sonrasında yerinden sökülüp Menemen’e götürüldü ve orada kullanılıyor). Ecevit’lerin seçim minibüsüne diğer gazeteci arkadaşlar ile birlikte doluşuyoruz.

Araç tam hareket edeceği sırada Bülent Ecevit minibüsten inerek köprünün hemen altındaki camekan içinde gevrek satan satıcıdan bizim sayımız kadar gevrek ve peynir alıyor. Sonra bize dönerek, ” Çocuklar kahvaltı yapmamışınızdır. Bir kahveye uğrayıp birlikte kahvaltı ederiz” diyor ve hareket ediyoruz.

Çeşme’ye doğru yol alıyoruz. Nohutalan mevkiindeki köylerden birine uğrayıp kahvede kahvaltılarımızı ediyoruz. Gittiğimiz yerlerde Rahşan Hanım ardından da Bülent Ecevit konuşma yapıyor. Ecevit’lere ilgi çok büyük.

Ecevit’ler üç gün boyunca İzmir bölgesinde kalacaklar. Foça ve köyleri, ardından Menemen’de büyük bir miting. Üç gün boyunca Ecevit’leri izliyoruz.. Sonunda Menemen’de ki büyük mitingin ardından Ankara’ya dönecekler.

Üç gün boyunca Ecevit’ler ile birbirimize ısındık. Bülent Ecevit, gazetecilerle çok sıcak ve ilgili, Rahşan Hanım ise bir o kadar uzak. Ama biz görevimizi yapıyoruz.

Minibüsün içinde üç gün boyunca İzmir’in altını üstüne getirdik. Ve dönüş günü geldi çattı.

Gazeteciler ile birlikte Adnan Menderes Hava Limanı’nın yolunu tuttuk. VİP kapısında artık vedalaşıyoruz Ecevit’ler ile.

Bülent Ecevit giriş kapısında duruyor. Hepimizin ellerini tek tek sıkıyor, Onlarca kez teşekkür ediyor: “Çocuklar sizi yorduk” demekten de kendini alamıyordu.

Bülent Ecevit’in ardından, Rahşan Hanım’ın da minibüsten inmesini ve bizimle vedalaşmasını bekliyoruz.

Rahşan Hanım minibüsten indi, bize doğru yürüdü; ellerimizi bile sıkmadan, vedalaşmadan, tek bir kelime bile etmeden, arkasına bile bakmadan yürüdü gitti.

Bülent Ecevit, kıpkırmızı bir yüz ifadesiyle Rahşan Hanım’ın arkasından bağırıyordu:
“Rahşan… Rahşan… Rahşan… Rahşan…”

Rahşan Hanım dönüp bakmadı bile. Bülent Ecevit, önümüzden geçip giden eşinin ardından bakakaldı. Bize baktı sonra tekrar yürüp giden eşine.

Söyleyecek bir şey bulamadı. Üzüldü. Tekrar “hoşçakalın çocuklar” diyebildi…

Not: 28 Eylül 1986: Milletvekili Ara Seçimi: 10 ilde yapılan seçimlerde SHP yüzde 22.8 ile 1 milletvekilliği kazandı. DSP’nin oy oranı yüzde 8.5 oldu. Bu seçimlerde ANAP 6, DYP 4 milletvekili çıkardı.

Bir yıl sonra 6 Eylül 1987:Gerçekleştirilen referandum sonucunda yüzde 50.16 “Evet”, yüzde 49.84 “Hayır” çıktı. Yasaklar kıl payı kaldırıldı. Bülent Ecevit ve diğer 12 eylül yasaklısı politikacılar aktif siyasete geri döndüler.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın