Tek çatı altında…

Ben hep önerdim; önermeye de devem edeceğim. Etkinlikler artık birbirine karışıyor. Mayıs ayında başlayan ve Ağustos ayına kadar süren onlarca festival, şenlik, söyleşi, imza ve anma günleri.

Kirazından, çiçeğine, müziğinden, tiyatrosuna ve sinemasından kültür sanat etkinliklerine kadar her biri üst üste biniyor. Hatta tarihleri çakışıyor. Tabii ki çakışacak. Uluslararası şiir buluşmaları, yani Dünya Şiir Günü, üç-dört belediye tarafından aynı anda, aynı tarihler arasında gerçekleştiriliyor.

Sanatseverler iki arada bir derede kalıyor. Birinde çok sevdiği ve tanışmayı çok arzu ettiği bir şair, bir sanatçı, diğer etkinlikte de kitabını imzalatmayı planladığı bir yazar. Birine gitse, diğeri kaçacak. Diğerini tercih etse imza günü güme gidecek.

Aynı çatı altında yapılsa sanatsever kardeşimiz kitabını da imzalatacak, çok sevdiği şair ile de tanışacak. Her iki mutluluğu bir arada yaşayacak. Belediyelerin salonları arasında mekik dokumak zorunda kalmayacak. Bu örneklerden bir tanesi.

O kadar çok örnek verilebilir ki. Nazım Hikmet her yıl doğumunda ve ölümünde anılıyor. Çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Aynı gün, aynı saat, belediyeler, sivil toplum örgütleri ,”Nazım Geceleri” hazırladığını duyuruyor.

Nazım Hikmet’i o kadar çok seven var ki, kimse bu etkinlikleri kaçırmak istemiyor. Bir uçta, çok sevdiği tiyatro topluluğu Nazım’ın bir oyununu sergiliyor. Başka bir uçta ise, çok sevdiği şair, yazar ve edebiyatçılar Nazım’ı anmak için bir arayı gelmişler.

Aynı çatı altında görkemli bir etkinlik düzenlense, hemen hemen belediyeler aynı siyasi görüşü paylaşıyor. Büyük organizasyon ve Nazım Hikmet bu dev etkinlik ile anılsa, severleri de aynı geceye katılsa, bir arada görmek istediklerini görse fena mı olur?

Diğer yandan halk oyunları gösterileri yapılıyor. Her ilçe kendi Milli Eğitim Müdürlüğü ile etkinlik düzenliyor. Metropol ilçelerindeki müdürlükler anlaşsa tek çatı altında bir halk oyunları yarışması düzenlense, düşünebiliyor musunuz? Rengarenk giysiler içerisinde yüzlerce genç, folklorik giysiler, müzik eşliğinde görkemi göz önüne getirebiliyor musunuz?

Bunlara, şenlikleri, festivalleri de ekleyebiliriz. Hem dar bir çevrede gerçekleştirilen etkinlikler ile sınırlı kalmaz, hem de bu etkinlikler daha büyük boyutlarda yapılır. Güçler birleştirilir. Hayal gibi öneriler olarak değerlendirilebilinir. Ama öyle değil.

Bugüne kadar düzenlenen festival, şenlik gibi etkinliklere bir bakın! Bakalım hangi etkinlik ne kadar ses getirmiş, hangi etkinliğe ne kadar katılım sağlanmış. Hangi etkinliğin duyurusu sağlıklı yapılmış, bunları zincir gibi sıralayabilirim.

İzmir metropolünde düzenlenen tüm etkinlikler birleştirilmeli. Tek çatı altında yapılmalı. Ancak, bölgeye özgü etkinlikler dar çerçevede kalabilir. Kendi bölgesinde yaşayan insanlara hitap edebilir.

Diğer tüm etkinlikler büyük bir organizasyon ile düzenlenebilir. Hem ekonomik olur, hem güçlü olur, hem katılım büyük olur hem de iki arada bir derede kalan sanatseverler bu etkinliklerin tümünden yararlanabilir ve yer alabilir.

Yöneticilere bir öneri, bir duyuru olarak sunuyorum. Ama bir gün mutlaka bunları yapmak zorunda kalacaklar. Çünkü, sanatseverler böyle istiyor. Gerçekleştirilen özel günlerin tümünü izlemek istiyor. Bunun için de tek çatı altına….

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın