İzmir, dünyanın iş kadınını ağırlamayı hedefliyor

İzmir Ticaret Odası’nın (İzTO) 125 yıl sonra söz hakkı verdiği, odaya üye iş kadınları tarafından oluşturulan İzmir Ticaret Odası İş Kadınları Konseyi İzmir adına önemli bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor.

Dünya Kadın Girişimciler Birliği (FCEM) toplantısının, İş Kadınları Konseyi’nin kurucu başkanı Asuman Nardalı Tokuş’un girişimleriyle 2011 Aralık sonunda, İzmir’de yapılması planlanıyor.

Dünya Kadın Girişimciler Birliği (FCEM) Başkanı Foning Nee Tsobgny Nguiazong Françoise, 56 yaşında Kamerunlu bir iş kadını.

Kamerun Ticaret ve Sanayi Odası üyesi olan Foning, aynı zamanda 1 milyon nüfuslu Douala kentinin belediye başkanı. Bir çok uluslararası sivil toplum kuruluşunda da aktif çalışan bir kadın yönetici. Yöresel giysileri, sempatik tavırlarıyla dikkat çeken Foning, 100 ülkeden yaklaşık 2 bin kadının bir araya geleceği FCEM Dünya Kongresi’nin İzmir’de yapılıp yapılamayacağı konusunu netleştirmek için hafta içinde İzmir’e geldi.

İzmir Ticaret Odası’nda İş Kadınları Konseyi ve İzTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’la görüşmeler yaptı. Foning, tüm görüşmelerinde elinde ülkesinin çayı, kahvesi ve Kamerun Sanayi Odası’nda üyesi olduğu el sanatları ürünleriyle dikkat çekti. Ülkesinde “Türkiye-Kamerun Evi”, Türkiye’de de “Kamerun-Türkiye Evi” açılması için çalışacağını, iş kadınlarının sanayi ürünlerini bu evler aracılığıyla satabileceğini, odasının İzmir Ticaret Odası’yla kardeş oda olabileceğini söyledi.

FCEM, tüm dünyadaki işyeri sahibi kadınları bir arayan getiren bir dernek. Dernek 2. Dünya Savaşı’ndan sonra 1945 yılında Fransa’da kurulmuş ve dünyanın birçok ülkesine yayılmış. 5 kıtada 70’in üzerinde ülkede etkinlik gösteren FCEM’in Dünya Kongresi bu yıl sonunda, görüş birliğine varılırsa İzmir’de düzenlenecek. Foning, kongre için 100 ülkeden gelecek iş kadınlarının vize ve sergileyecekleri ürünlere ilişkin gümrük işlemlerini kolaylaştırabilmek için mutlaka Cumhurbaşkanı’nın ve hükümetin desteğinin alınması gerektiğinin altını çiziyor. “Bu kadar büyük bir organizasyonda hükümetlerin desteği olmazsa olmaz” diyor.

Foning, kongrenin Türkiye’de gerçekleşmesi halinde sağlayacağı avantajları sıralıyor:

“Bu kongre gerçekleştiğinde tüm dünyada İzmir ve Türkiye konuşulacak. Ülke tanıtımı için inanılmaz bir etkinlik. Kogreye Bayan Obama’nın, Bayan Clinton’un gelmesi hedefimiz. Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü, Afrika Çalışma Örgütü’nü davet edeceğiz. Sekreteryamız lobi yapacak ve bütün dünyayı Türkiye için harekete geçireceğiz. Kognreye katılacak ülkelerin cumhurbaşkanlarının ve devlet adamlarının eşleri gelecek. Bu etkinliğe sadece İzmir’deki değil, tüm Türkiye’deki illerin kadın örgütlerinin katılması, destek vermesi gerekiyor.”

FCEM, 2013 yılına kadar kongre planlamasını yapmış. Kongre, Türkiye’den sonra 2012’de Almanya’da, 2013’de Avustralya’da yapılacak. Önceki yıllarda Kamerun’daki kongreye 1500, İtalya’ya 900, Brüksel’deki toplantıya bin katılımcının geldiğini vurgulayan Başkan Foning, İzmir’deki etkinliğe en az 2000 kadının geleceği inancında.

Foning, 2006 yılında KAGİDER tarafından İstanbul’da düzenlenen Dünya Kadın Girişimcilik Zirvesi için Türkiye’yi ziyarete gelmiş. KAGİDER’le verimli bir çalışma yürütemediklerini vurgulayan FCEM Başkanı, İzmir Ticaret Odası İş Kadınları Konseyi ile daha verimli bir ilişki geliştireceklerini düşünüyor.

İzmir Ticaret Odası İş Kadınları Kurulu Kurucu Başkanı Asuman Nardalı Tokuş, kurul için önemli bir sınav niteliği taşıyan organizasyonun başarıyla gerçekleştirileceğinden oldukça emin. “İzmir’in olanakları, çağdaşlığı bu kongreyi yapmak için son derece uygun. Kongrenin ana temasını, yeni ve sağduyulu bir dünyaya açılan bir kapı olarak belirledik. EXPO’yu alamadık ama bu kongreyi alacağız” diyor.

Dünyadaki iş kadınları arasında iş birliğini geliştirmek için projeler üreten FCEM’in işbirliği yapmayı planladığı İzmir Ticaret Odası’nın yönetim kurulunda bugün 4 iş kadını görev yapıyor. Ekrem Demirtaş, 189 üye içinde bu sayının çok az olduğunu söylerken, oda çalışanlarının ise yarısından çoğunun kadın olduğunu belirtiyor.

FCEM’in Dünya Kongresi’nin Türkiye’de yapılması için İzTO Başkanı Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesi ve onay alması gerekiyor. Ülke yöneticileri bu kongrenin Türkiye’de yapılması için yeşil ışık yakarsa, İzmir Ticaret Odası’nın 125 yıl sonra söz hakkı tanıdığı iş kadınlarının bu önemli çabasına destek vereceği kesin gibi. Zaten odanın meclis salonunu inançla dolduran kadın üyeler de başka bir sonucu kabul edecek gibi görünmüyor.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın