Nörolog Aycan Oto Bu nedenle hastaların asla umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Oto, “Parkinson hastalığı yaşam boyu kişiye eşlik edeceği için ona teslim olmamak, onu yönetmek gerekir. Tedaviye uyan ve yaşam biçimini uyarlayabilen hastalar, yakınlarının desteğiyle hastalığın neden olabileceği zorlukları birlikte aşabilecektir. Parkinson, gerçekten bir son değildir” dedi.
Her aşamadaki Parkinson hastalığına verebilecek bir tedavi olduğunu belirten Kent Bayraklı Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Aycan Oto, bu nedenle hastaların asla umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Oto, genel olarak bir yaşlılık hastalığı olarak bilinen Parkinson hastalığının başlangıç yaşının ender durumlarda 30’lara kadar inebildiğini kaydetti.
Uzm. Dr. Aycan Oto, erken teşhis ve doğru tedavinin önemine dikkat çekmek, farkındalık yaratmak amacıyla 11 Nisan’ın Dünya Parkinson Günü ilan edildiğini hatırlattı. Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemiyle hastalık belirtilerinin önemli ölçüde kontrol altına alınabildiğini, böylelikle hastanın yaşam kalitesinin yükseltilebildiğini belirten Uzm. Dr. Oto, tedavinin başarısında hasta yakınlarının ve doktoruyla yapacakları işbirliğinin çok önemli olduğunu söyledi.
Tahminlere göre ülkemizde her yıl yaklaşık 10 bin yeni teşhis koyulduğunu belirten Uzm. Dr. Aycan Oto, bunlardan ancak bir bölümünün hastalığın bilincinde olup hekime ulaşabildiğine dikkat çekti. Uzm. Dr. Oto, “Parkinson hastalığını tamamen iyileştirici, kesin bir tedavi henüz bulunmamakla birlikte, kullanılan ilaçlar ve cerrahi yöntemlerle belirtileri büyük ölçüde düzeltmek ve birçok hastanın yaşamını daha kaliteli bir şekilde sürdürmesi sağlanabilmektedir” dedi.
Parkinson hastalığının başlangıç tedavisi ağızdan alınan ilaçlardır. Hastalığın tedavisinde yer alan ilaçlar hastalığı durduramamakta ancak belirtileri hafifleterek hastanın günlük yaşam faaliyetlerini rahat sürdürebilmesine yardım etmektedirler. Hastalığın erken evresinde tedaviye başlandığında dopamin eksikliğinin beyinde oluşturacağı diğer işlev bozuklukları geciktirilebilmektedir.
Kent Bayraklı Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Aycan Oto, hastalığın orta evrelerinde, eski doz ve sıklıkta ilaçların yetersiz kaldığı ya da ilaçlar belirtileri kontrol ettiği halde, ilaca bağlı istemsiz hareketler ve ilaç aralarında aşırı yavaşlama gibi sorunların ortaya çıktığı durumlarda cerrahi tedavinin uygulanabildiğini anlattı. Uzm. Dr. Oto, Parkinson hastalarının tedavisinde rehabilitasyon uygulamalarının, özellikle ev egzersizlerinin de oldukça yararlı etkisi olduğunu sözlerine ekledi.