Kahramanmaraş merkezli depremin ardından İzmir’e gelen depremzedelere destek için ilçe belediyelerinde çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. İlçe belediyeleri bir yandan vatandaşlardan gelen yardımları deprem bölgelerine ulaştırıyor bir yandan da kente gelen depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.
• Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, depremin yaşandığı illerden gelen ve Balçova’daki yakınlarının yanında yaşamaya başlayan 600 depremzede için belediyenin gıda ve malzeme desteğinin sürdüğünü söyledi. Balçova Belediyesi bunun yanında İnciraltı Öğrenci Yurtları’nda ve otellerde kalan depremzedelerin de acil ihtiyaçlarını karşılıyor. Çalkaya “Başta gıda, sağlık ve giyim ihtiyaçları olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Çocuklarımız burada okula gideceği için okul ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunun yanında bir psikolog personelimiz depremzede vatandaşlarımızı ziyaret ederek tek tek görüşme yapıyor. Önümüzdeki hafta depremzede çocuklarımız için etkinlikler düzenleyeceğiz. Amacımız yaraların bir an önce sarılması” diye konuştu.
• Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Basmane’de depremzedeleri ağırlayan otellere giderek, deprem bölgesinden gelen vatandaşları ziyaret etti. Batur, şimdilik 60 vatandaşın konakladığı iki oteldeki depremzedelere ne ihtiyaçları olursa destek vereceklerini söyledi. Otellerde konaklayan deprem mağduru vatandaşlara hijyenik ürünlerin olduğu çantalar teslim edilirken çocuklara da oyuncaklar hediye edildi. Batur, çocukları deprem gündeminden biraz olsun uzaklaştırmak amacıyla Doğal Yaşam Parkı’na götüreceklerini belirtti.
• Narlıdere Belediyesi, Kaymakamlık ile koordinasyon içinde çalışmaları sürdürüyor. Narlıdere Belediyesi AKM’de oluşturulan sosyal markette kente gelen depremzede vatandaşların ihtiyaçları karşılanıyor. Narlıdere Kaymakamı Suat Dervişoğlu ile birlikte afet koordinasyon merkezindeki çalışmaları inceleyen Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, afetzede vatandaşlara yardımların devam etmesi gerektiğini belirtti. Engin, “İlçemize misafir olarak gelen vatandaşlarımızın giyim, gıda ve hijyen gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bunu da Narlıdere halkının büyük dayanışması ile gerçekleştiriyoruz. Bu dayanışmayı daha çok büyütmeli ve sürekli hale getirmeliyiz. Çünkü depremzede vatandaşlarımız özellikle hijyen malzemelerine, iç çamaşırı ve bebek ürünlerine acil ve sürekli olarak ihtiyaç duyuyorlar” diye konuştu. Depremzede vatandaşlar için acil ihtiyaç listesinde çocuk kıyafeti, çocuk ve yetişkin iş çamaşırı, pijama, çorap, terlik, hijyen ürünleri (şampuan, sabun, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, bebek şampuanı, bebek pudrası vb.) gıda olarak da en çok sıvı yağ, domates salçası, mercimek, bulgur, fasulye, pirinç, çay ve şeker gibi ürünler bulunuyor.
• Bornova Belediyesi, Bornova Belediyesi’ne ait Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu’na yerleşen depremden etkilenen ailelerin çocuklarına yönelik oyun alanı ve kütüphane oluşturdu. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Amacımız çocuklarımızın bu sorunlu süreci en hafif biçimde atlatmalarına destek olmak. Oyun alanımızda belediyemizde görev yapan psikolog, sosyolog ve çocuk gelişim uzmanı arkadaşlarımız bulunuyor. Yurda yerleşen minik afetzedelerle bir araya gelerek oyunlar oynatıyor, rengarenk resimler çizdiriyorlar. Onları yeniden normalleşmeye, günlük hayatlarına döndürmeye gayret ediyorlar” dedi.
• Efes Selçuk Belediyesi Kadın Dayanışma ve Engelsiz Yaşam Merkezi’nde deprem sonrasında kente gelen vatandaşlar için psikolojik danışmanlık hizmeti veriliyor. Depremden etkilenen vatandaşlara yönelik psikologlar tarafından gerçekleştirilen ev ziyaretlerinde vatandaşların yaşadıkları süreci paylaşmaları sağlanıyor. Psikolojik ilk yardım desteği sağlanıyor. Deprem sonrasında Efes Selçuk’a gelen depremzedeler psikolojik danışmanlık hizmetinden yararlanmak için SELBİM’E (444 8 892) ya da Efes Selçuk Belediyesi Kadın Dayanışma ve Engelsiz Yaşam Merkezi’ne (0232 892 27 35) başvurabilecek.
• Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, Menemen’de belediyenin Gölpark’taki Sosyal Marketi’nde depremzede vatandaşlar için gereken malzemelerin toplandığını belirtti. Vatandaşlara ihtiyaçları olan temizlik ve kişisel bakım malzemeleri gibi hijyen ürünleri, her yaştan iç giyim eşyası, hiç kullanılmamış kışlık ayakkabı ve kışlık giyim eşyaları, bebek maması ve gıda ürünleri buradan dağıtılıyor.
• Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, deprem bölgesinden gelerek Ayvalık’a yerleşen depremzede yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sosyal market oluşturduklarını söyledi. Depremzede misafirlerin tüm giyim ihtiyaçlarının burada karşılandığını ve ayrıca yeni bir kampanya başlattıklarını hatırlatan Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Yetişkin, çocuk ve bebekler için her yaş grubundan, sıfır kullanılmamış paketli, iç çamaşırı, mont, ayakkabı ve tüm kıyafet desteklerini İsmet İnönü Kültür Merkezi’ne bekliyoruz. Ürünler sosyal marketlerimizle depremzede misafirlerimize ulaştırılıyor” dedi.