Karşıyaka Belediyesi’nin Yaşar Üniversitesi işbirliğiyle oluşturduğu Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi Atakent’te hizmete girdi. Ahmet Taner Kışlalı Parkı Gondol Kafe Yanı’nda bulunan Mutfak Sanatları Merkezi’nde, Türkiye’nin gastronomi temalı ilk sergi salonu da “Bir Fincan Daha? – Karşıyaka’da Türk Kahvesi Sergisi” ile kapılarını açtı. Raşit Koçak ve Tülin Çağlar koleksiyonundan eserlerin yer aldığı kahve kültürümüzü anlatan sergi 14 Mayıs 2023 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Ege Mutfağı tanıtılacak
Açılışta konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, merkezin ilçenin yeni bir sembol ve sosyal etkinlik alanı olacağını belirtti. Merkezin çeşitli eğitimlere ev sahipliği yapacağını anlatan Tugay sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bazı insanlar için, çocuklar ve engelliler için ya da yemek pişirme konusunda hobi olarak bir şeyler yapmaktan keyif alan yurttaşlarımız için burası bir sosyal aktivite merkezi olacak. Eğitim biraz daha sakince ve alttan devam edecek. Ama burası bazı insanlar için de meslek sahibi olmanın yeri olacak. Burada aşçılık eğitimi alacaklar, restoranlarda servis elemanı olmakla ilgili eğitimler alacaklar; bu anlamda da açığı giderecekler. Burada yemek festivalimiz olacak. Farklı yörelerden, farklı şehirlerden insanlarla bir arada olarak çok keyifli çalışmalar yapacağız. Bunları çeşitlendirerek, belki araya yarışmalar serpiştirerek aramızdaki gizli kalmış yetenekleri keşfedeceğiz. Bir masanın etrafında toplanıp, hep birlikte kendimize ait güzel şeyleri önce pişirip sonra da yemenin keyfini yaşayacağız.”
Merkezde sağlıklı ve güvenli gıda üretimi konusunda da bilgiler paylaşılacağını anlatan Dr. Cemil Tugay, çalışmaların doğa dostu bir çerçevede şekilleneceğini söyledi. “Karşıyaka Belediyesi olarak sanıyorum Türkiye’de benzeri olmayan bir çalışma yaptık” diyen Tugay, sözlerini şöyle südürdü:
“Bu merkezde doğamıza, çevremize zarar vermeden, atıkları değerlendirerek, mümkün olduğunca atıksız bir mutfağın, doğa dostu bir gastronominin nasıl olacağına dair çalışmalar yapmayı da hedefliyoruz. Hepimizin daha sağlıklı beslenmesi, çevreye daha duyarlı bir mutfak kültürünün gelişmesi çok önemli. İzmir’in ilk gastronomi temalı sergi salonu da burada yer alıyor. Gerçekleştireceğimiz sergilerin de mutfak kültürüne önemli katkıları olacak. Kütüphanesiyle, YouTube yayınlarıyla belki canlı yayınlarıyla Karşıyaka’nın gurur duyacağı özel bir tesisi kentimize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”
Konuşmasında Ege Mutfağı’nın çok özel bir mutfak olduğuna da değinen Dr. Cemil Tugay, merkez sayesinde Ege Mutfak kültürünün de tanıtımına dikkat çekileceğini, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Ege Otları Festivali’nin daha da geliştirileceğini söyledi. Cemil Tugay, Mutfak Sanatları Merkezi’nde yapılacak ilk çalışmanın tohumların filizlendirilmesi ve yemeğe dönüşmesiyle ilgili bir eğitim olacağı bilgisini paylaştı.
Gurme temalı sergiler açılacak
Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi Proje Danışmanı, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği (TKKAD) Başkan Yardımcısı Osman Serim ise merkezde yılda dört kez yiyecek-içecek temalı sergi düzenlemeyi planladıklarını belirtti. Merkezde düzenlenen ilk serginin Türk kahvesi sergisi olduğunu söyledi. Serim bir sonraki serginin “Levanten Aileleri Masaları” temalı olacağını belirtti.
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer de topluma katkı sağlayacak çalışmalarda yer almaktan mutluluk duyduklarını vurguladı. Yaşar Üniversitesi olarak özellikle Ege Bölgesi’nin mutfak kültürünü, mutfak sanatları ve gastronomisini ayakta tutmak için, ona bir katkıda bulunmak için Mutfak Sanatları ve Gastronomi Bölümü’nü açtıklarını anımsatan Prof. Dr. Dinçer, şunları söyledi:
“Bu bölümün açılmasıyla birlikte büyük bir talep patlaması oldu. Uzun süredir de Karşıyaka Belediyesi ile birlikte değişik platformlarda ortaklıklar ve birliktelikler yaşıyoruz. Bunun en güzel örneklerinden biri iki yıl önce hayata geçirdiğimiz Kuzey İzmir Teknoloji Merkezi’dir. Bugün açılışını yapmakta olduğumuz Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi de bu tür birlikteliğin somut örneklerinden biridir. Biz Yaşar Üniversitesi olarak Karşıyaka Belediyesi ve diğer yerel belediyeler ve kurumlarla bu tür ortaklıkları çok önemsiyoruz. Çünkü üniversitelerin görevi sadece eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri değil hepsinden önemli olarak topluma katkı ve hizmettir.”
Merkezin içinde Türkiye’nin gastronomi temalı ilk sergi salonu da açıldı. Mutfak Sanatları Merkezi, Ege’nin kadim mutfak kültürünün tanıtımına ve gelişimine katkı sunmak, gastronomi alanında nitelikli personel yetiştirerek istihdama destek sağlamak ve Karşıyaka’ya yeni bir sosyal etkinlik alanı kazandırmayı hedefliyor. Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi, Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş. ile Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğinde çalışmalarını sürdürecek.
Gastronomi Kütüphanesi de oluşturuluyor
Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde gerçekleşecek kurslarda yemek eğitimleri başlangıçta 12 kişilik sınıflarda verilecek. Sıcak-soğuk mutfaklarının yanı sıra bir gastronomi kütüphanesinin de bulunduğu merkezde eğitim ücretli olacak. Kursa katılanlara eğitim sonunda sertifika da verilecek. Eğitim alan kursiyerlerin istihdam konusunda da destekleneceği belirtiliyor. Mutfak Sanatları Merkezi’ndeki eğitimlerle ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlar 0 232 337 26 44 nolu telefondan bilgi alabilir.


