Oturum başkanlığını Prof. Dr. Sibel Göksel ve Prof. Dr. Ulvi Zeybek’in yaptığı panelde, Prof. Dr. Gülten Kantarcı, “Sağlıklı İlaç Kullanımı”, Doç. Dr. Günay Yetik Anacak “İlaç Etkileşimleri”, Prof. Dr. Ulvi Zeybek “Besin – İlaç Etkileşimi” konularında sunum yaptı.
Prof. Dr. Gülten Kantarcı, doğru ilacı doğru zamanda ve doğru dozda almanın sağlıklı ilaç kullanımı anlamına geldiğini hatırlatarak, yanlış ilaç kullanımının hasta ölüm oranının artışı, hastalıkların tekrarlanması ya da uzaması gibi sonuçlara yol açacağını belirtti. İlaçlarının verilen tedavi dozunun altında veya üzerinde alınması durumunda zararlı olacağını söyleyen Prof. Dr. Kantarcı, kulaktan dolma önerilerle ilaç kullanılmamasının sağlık açısından yarattığı risklere değindi.
Antidepresan kullananlar dikkatli olmalı
Doç. Dr. Günay Yetik de, çikolata ile antideprasan ilaçların birlikte kullanılmasının kan basıncında ciddi artışa sebep olduğunu söyledi. Özellikle doğum kontrol haplarıyla antibiyotiklerin birlikte alınmasının istenmeyen gebeliklere neden olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Etik, karaciğer ve böbrek yetmezliği yaşayan hastaların ilacını almadan mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini belirtti.
Havucu zeytinyağı ile tüketin
Prof. Dr. Ulvi Zeybek ise “Besin- İlaç Etkileşimi” konulu sunumunda şu bilgileri verdi: “Havuç özellikle zeytinyağı ile tüketmeli ki bu ilaç emilimi açısından önemli. Greyfurt antibiyotiklerle birlikte tüketilirse sinir sistemine olan etkiyi arttırıp azaltabilir. Meyve ile ilaç tüketimi arasında bir buçuk, iki saat süre geçmelidir. Ayrıca halk arasında doğru bilinen büyük bir yanlış var; hafif ve orta düzey depresyonlarda sarı kantaronun kulaktan dolma bilgiyle kullanılmasıyla, organ nakli sonrası organ reddine varan sonuçları olabilir.
(Eİİ)
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.