Turizm Fuarı’nda Yunan Adaları rüzgarı

Turizm temsilcilerini büyük bir heyecanla bir araya getiren Türkiye’nin en önemli turizm fuarlarından biri olan Travel Turkey Turizm Fuar ve Konferansı İzmir’de sekizinci kez kapılarını açtı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik beklenirken, İzmir Bağımsız Milletvekili, önceki Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay katılarak sürpriz yaptı. İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’yla yan yana stantları dolaştığı fuar vize kolaylığı sözleri, “Önümüzdeki yıl yeni fuar alanındayız” söylemleri, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme heyecanı taşıyan yeni kentlerin müjdeleriyle başladı.

4 – 7 Aralık 2014 tarihleri arasında Külürpark’taki Uluslararası Fuar Alanı’nda düzenlenen Travel Turkey Fuarı’na bu yıl 900 yerli ve yabancı firma katıldı. İtalya’nın partner ülke olduğu fuarı, 30 ülkeden turizm profesyoneli ziyaret ederken, 21 ülkeden 80’e yakın konuk da fuarda ağırlandı, karşılıklı iş görüşmeleri gerçekleştirildi.

Her bir il standında konukların ilgisi çekecek sunumlar, gösteriler yapılırken bu yıl ayrı bir bölüme yerleştirilen Yöresel Ürünler Mutfağı da ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. İkinci holde Edremit Belediyesi’nin Altınoluk Mahallesi’ndeki görkemli Antandros Antik Kenti kazılarına dikkat çeken ilginç standını izleyerek başladığımız fuarda görüştüğümüz katılımcıların izlenimlerini paylaşalım…

Yunan turizmcilerden fuara ilgi

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Travel Turkey Fuarı’na en çok ilgi gösteren ülkelerden biri Yunanistan. Adalar fuara son derece hazırlıklı gelmiş. Yunanistan Magnesia Bölgesi Otel sahipleri bölgelerini tanıtan bir tanıtım toplantısı düzenlerken, Türkçe basılan broşürlerle bölgelerinin güzelliklerini anlatmışlar. 20 Yunan adasını temsilen fuara katıldıklarını anlatan Midilli Ticaret Odası Başkanı Thrasyvoulos Kalogridis, Yunanistan’a bu yıl Türkiye’den 1 milyon, adalara ise 300 bin turistin geldiğini söylüyor. Bu yıl 300 metrekarelik bir stantla Travel Turkey Fuarı’nda yer aldıklarını söyleyen Kalogridis, bu sayının artmasında vizede yaşanan kolaylıkların büyük katkısı olduğuna değiniyor.

Midilli Petra ile Ayvacık arasında yeni bir hat istiyoruz

İzmir Ticaret Odası’nın ikili ilişkilerin gelişmesinde çok ciddi katkısının bulunduğunu dile getiren Midilli Ticaret Odası Başkanı Thrasyvoulos Kalogridis, İzTO Başkanı Ekrem Demirta’tan ”Benim kardaş” diye söz ediyor. 1996 yılından bu yana tanıştıklarını anlatan Kalogridis, Demirtaş’ın çabaları sayesinde hem ticaret hem turizm iilişkilerinin bugünkü düzeye geldiğini vurguluyor. Midilli’ye bu yıl 60 bin, Sakız’a ise Çeşme’den 80 bin kişi geldiğini anlatan oda başkanı, önümüzdeki yaz aylarında gerçekleşmesini diledikleri yeni bir girişimden de söz ediyor. Thrasyvoulos Kalogridis, Midilli’ye bugün Dikili’den iki saat süren bir deniz yolculuğuyla gidildiğini bu süreyi yarım saate indirecek bir projeleri olduğunu müjdeliyor.

Hedef iki ülke bir paket

Uzunkuyu Ayvacık’ın tam karşısında yer alan Midilli’nin Petra bölgesinde yeni bir gümrük kapısı açıldığını belirten Başkan Kalogridis, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası ile bir görüşme yaptıklarını Ayvacık’a bir liman kurulup gümrük kapısı açılmasını beklediklerini söylüyor. Yunanistan’dan Türkiye’ye bu yıl 500 bin dolayında turist geldiğini de anlatan Midilli Ticaret Odası Başkanı, Yunanistan’dan Assos ve Truva’ya büyük ilgi olduğuna da değiniyor. “Hedefimiz iki ülke bir turizm paketi. Truva’ya hem ülkemize gelen turistin, hem Yunanlıların büyük ilgisi var. Proje onaylanır seyahatin süresi kısalırsa iki taraf için de güzel bir ticaret ve turizm hareketliliği olacak. Başbakan Davutoğlu’nun bu projeyi onaylamasını diliyoruz. Proje bugün yarın kendisine sunulacak meslektaşlarımız tarafından” diyor.

Adalara düğün turizmi

Yunan adalarında son yıllarda düğün turizmi konusunda hareketlilik yaşandığını söyleyen turizmci Poli Akavalou, bu yıl Türkiye’den beş çifte adalarda düğün yaptıklarını anlatıyor. Akavalou, “İki senedir Türkiye ile böyle bir çalışmamız var. Düğün organizasyonu konusnuda gelen talep böyle bir işi geliştirmemize neden oldu.Türkiye’nin yanısıra Azerbeyca’dan Çin’den ve Rusya’dan gelen çiftler adalarda yaptıkları düğünle evlenmek istiyor. Bu bir moda. Santorini, Mikanos, Sakız en çok ilgi gören adalar. Maliyet rakamı değiştiriyor. Yunanistan’dan Türkiye’ye giden de var. Ancak öncesinde kilise nikahı olması gerekiyor. Türkler Yunan gecelerini seviyor, eğlenceye meraklılar” diyor.


Niksar’da Yaşayan İnsan Hazinesi

Travel Turkey Fuarı katılımcı illerin değerlerini sunduğu bir tanıtım arenası aynı zamanda. Tokat’ın Niksar ilçesi de işte böyle bir değeriyle katılmış fuara. 2009 yılında UNESCO tarafından “Hortlatma Kaval, Dilli Dilsiz Kaval Yapımcısı ve İcracısı” olarak Yaşayan İnsan Hazinesi, Somut Olmayan Kültür Taşıyıcısı olarak seçilen Yaşar Güç kavalın sıcacık sesiyle tanıştırıyor Niksar sergiliğini ziyarete gelenleri. 33 yıldan bu yana bu işi yaptığını anlatan ve alanında en iyi usta olarak tanınan Yaşar Güç, kavalın ilk kez çobanların elinde görüldüğü için “Çoban Sazı” olarak tanındığını anlatıyor. ”Kaval Türklerin öz çalgısıdır. Şu an Halk Müziği’nin renk sazıdır” diyen Yaşar Güç en iyi kavalların sağlam dokusu olan sert ağaçtan yapıldığını belirtiyor. Erik ağacından yapılma kavalların 30 ile 250 lira arasında sattıklarını anlatan Yaşar Güç, yaptıkları kavalların 12 ton da sese sahip olduğunu, azalan kaval kullanımını yaşatmak için kendisinin de iki oğlunu yetiştirdiğini söylüyor.


Van’dan el halıları fuarda

Turizm fuarında hemen her yıl görmeye alıştığımız Van ili üçüncü holdeki yerinde konuklarını ağırlıyor bu yıl da. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Belediye ve Ticaret Odası ortaklığıyla açılmış sergilik. Sergiliğin değişmez ürünlerinden biri Van halılarını İzmirlilerle tanıştıran Hamza Acar. Avşar Kilim’in sahibi ve ustası Hamza Acar “Beş yıldır geliyorum İzmir’in bu güzel fuarına. İzmir’in müşterisi de başka, Van’a ilgisi sevgisi de” diyor Acar. Sergilediği yün ve ipek kilimlerin 150 lira ile iki bin lira arasında değiştiğini anlatan Acar, “İzmirlileri de Van’a bekliyoruz. Bizim ilimizin de eşsiz güzellikleri var” derken, bu sene İzmir fuarının geçmiş yıllara göre daha hareketli başladığını ve giderek daha iyi noktaya gideceğini umduğunu söylüyor.

Mardin, İzmirliler’i festivale bekliyor

Mardin standı diğer illerin standı gibi kalabalık. Mardin Vali Yardımcısı Ali Güldoğan İzmir’de çok sayıda Mardinli vatandaşın yaşadığını anlatırken, kenti henüz görmemiş olan İzmirliler’i Nisan ayında ilk defa düzenlenecek olan Mardin Turizm Festivali’ne davet ediyor. Güldoğan, Mardin’in bu yıl çocukları ve gençleri kentin tarihi değerleriyle tanıştıran Arkeopark Projesi’yle Uluslararası Tasarım İletişim Ödülleri alanında dünya birincisi olduğunu anımsatıyor. 17 ülkeden 76 müzenin katıldığı yarışmada Gençlere Yönelik En İyi Program Dalı’nda Amerika ve Avusturya’yı geride bırakarak altın ödülünü kazanan kentin, yıl boyunca dünyanın 80 ayrı müzesinde tanıtımının yapılacağını belirtiyor. Dünyanın tanıyacağı Mardin’i İzmirlilerin mutlaka görmesi gerektiğini belirtiyor.

Trabzonlu kadınların kazaziyeleri görücüde

Her ilin kendine özgü güzellikleri, el sanatları Travel Turkey’de görücüye çıkıyor. Bu yıl Trabzon’dan katılan ve 8 kadın girişimcinin kurduğu 8K grubunun sergiliğinde, “Neredeysem Gel Bul Beni” sloganıyla kente özgü “kazaziye” takılar tanıtılıyor. Mimar Ayla Pirselimoğlu ve turizmci Gülşah Helva, İzmir’li kadınların estetikle birleşmiş el sanatı ürünlere ilgil olduğunu duyarak katılmışlar fuara. Gördükleri ilgiden de çok memnun kalmışlar. Trabzon’da kadın güçbirliğiyle kurdukları atölyelerinde ürettikleri gümüş takıları sergiledikleri fuarın kalabalığından ve ilgiden yorgun ama memnum olduklarını söylüyorlar. Pirselimoğlu, mutlu bitirdikleri ilk günün sonunda, “İzmir’e gelmekle iyi etmişiz. İlk defa katıldık ve çok iyi hazırlanamadık bu kez ama sanırız bundan sonra bu fuarda hep olacağız” diyor.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın