Mangal keyfindeki gizli tehlike

Türk toplumunun önemli sosyalleşme araçlarından biri olan mangal keyfi, sağlık anlamında gizli tehlikeleri de içinde barındırıyor. Özellikle kömür ateşinde pişirilmiş ve sık tüketilen gıdalar insan sağlığını tehdit edebiliyor.

İzmir Kent Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Sinan Ersin, havaların ısınmasıyla birlikte piknikçilerin mangal keyiflerinin mide sağlığı açısından kimi sorunlar yaşatabileceğini belirterek, “Doğrudan ateşe maruz kalan gıda maddesinin üzerine karbon partikülleri yapışıyor. Mangalda pişirilen yiyeceklerin aşırı tüketimi mide sağlığını uzun vadede tehdit ediyor. Mangal bağımlılığı doğru değil” dedi.
Kızartma ya da mangal ateşinde pişirilmiş yiyeceklerin lezzet açısından çok cazip olduğunu fakat bu yöntemlerle pişirilmiş yiyecekleri sık ve yakılmadan tüketilmesi gerektiğini söyleyen Ersin, yıllarca sürdürülen yanlış beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkisinin tıpkı sigarada olduğu gibi hemen değil uzun dönemde ortaya çıktığını vurguladı.

Ersin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiçbir şekilde yanık gıda yenmemesi gerekiyor. Ama mangalda olumsuzluk biraz daha artıyor, etin yanmasının dışında isle birlikte çıkan karbon partikülleri besine yapışıyor. Bu şekilde tüketimin alışkanlık halini alması mide için çok zararlı, yani ölçü elden kaçtığında ilerleyen yıllarda ciddi sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Aslında vücudumuzda her gün pek çok anormal hücre ürüyor. Kanser gibi ama vücut tarafından ortadan kaldırılıyor. Çünkü vücut kalite kontrol mekanizması gibi hatalı üretim olduğu zaman, hücrenin hatalı üretildiğini anlıyor ve tümörleşmeden ortadan kaldırıyor. Aslında hücre dayanıklı, ama çevresel, radyasyon gibi pek çok faktör bir araya geldiğinde sonunda onunda dayanma gücü var, bu gücü yitiriyor. Olumsuz bir çok faktör bir araya geldiğinde DNA’daki kalıcı hasar bu sefer onarılamıyor.”

Related Images:

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın