Bu yıl 8-18 Eylül tarihleri arasında 80. kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı 50’ye yakın ülkeyi, bine yakın firmayı ve 2 milyona yakın ziyaretçiyi konuk etti.
Yıllar içinde, fuar zamanı bir çok kişi üzüm şırası standını arar olurmuş. Neden böyle olduğunu merak ediyorum ve Tariş tarafından sadece fuar için üretilip ziyaretçilere ikram edilen içeceği araştırıyorum; üzüm şırasını
Peki, bu kadar çok tüketilen bu içeceğin sırrı neydi? İnsanlar bu içeceği ne için bu kadar çok seviyorlardı?

Firma yetkilileri fuarın açık olduğu on gün boyunca ortalama 200 bin kişinin üzüm şırasını tattığını ve fuar dışında satışının olmadığını dile getiriyor.
Tarişin standını gözlemliyorum Katılımcılar genelde eski zamanlardan, fuarın güzelliklerinden ve yaşadıkları güzel hikayeleri paylaşıyor:
Bizim zamanımızda fuarda üzüm şırası beyaz kristal bardaklarda verilirdi
Stand görevlilerinin sürekli duyduğu bu söz aslında üzüm şırasının fuar ile neden bu kadar benimsendiği ve sevildiğini bizlere anlatıyor. Standında bir bardak şıra alan ziyaretçiler çocuklarına ve torunlarına gülümseyerek o günleri anlatıyor, içiyor ve içiriyorlar
Bugünün çocuklarının da tattıkları üzüm şırasını uzun yıllar anlatacaklarını düşünüyorum
Gelecek yıl İzmir Enternasyonal Fuarına yolunuz düşerse mutlaka Tariş standına gidin ve üzüm şırasını deneyin.
Üzüm şırası hakkında biraz da ansiklopedik bilgi vereyim:
Mayalanmış taze üzüm suyu olan olgunlaşmış üzümden değişik usullerle elde edilen üzüm şırası çeşitli elementleri barındırması bakımından çok önemli bir besin maddesidir. Yüzde 60-80 verimle elde edilen taze üzüm şırasında ortalama yüzde 70 – 80 su, yüzde 12 – 25 şeker, yüzde 0,12 – 0,15 pektinler, yüzde 0,02 – 0,04 tanen, yüzde 0,9 – 1,5 organik asitler (tartarik, elma asidi), yüzde 0,12 – 0,5 azotlu maddeler, yüzde 0,3 – 0,5 kül, enzimler ve B1 vitamini bulunuyor.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.