İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteğinde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğinde hayata geçen Küçük Aile İşletmelerinde Organik Artıkların Değerlendirilmesi Modeli Projesi, Menderesin Yeniköy, Seferihisarın Orhanlı, Urlanın Bademler ve Yağcılar köylerinde pilot olarak uygulanmaya devam ediyor.
Sistem, organik olarak yetiştirilen ürünlerden arta kalan kısımların atılmaması, bunların dal öğütücü makinesinde öğütülüp parçalanması ile elde edilen materyalin çürütülmesi esasına dayanıyor. 14 cm. çapına kadar olan bitkilerin dallarını ve gövde aksamlarını öğütebilen özel makine ile günde 5 tona kadar üretim yapılabiliyor. Burada öğütülen ve harmanlanan bitkilerin artıkları, birkaç ay kontrollü bekletildikten ve bu şekilde çürüme işlemi tamamlandıktan sonra parklara, bahçelere ve ağaçlandırma sahalarına toprak düzenleyicisi olarak seriliyor.
Toprakta su tutma kapasitesini olumlu yönde arttıran ve humus adı verilen materyale dönüştürülen bitki artıkları ile çöp depo maliyetinden tasarruf sağlandığı gibi geri kazanımı sağlanarak; üreticiler başta olmak üzere ekonomik girdi de sağlanmış oluyor. Hiçbir kimyasal ilaçlama ve gübrelemeye maruz kalmayan organik üretim yöntemiyle elde edilen ürünlerin dal, gövde ve yaprak gibi artıklarına gübre özelliği kazandırma çalışmaları hızla devam ediyor.
Özellikle organik tarım yapılan havzalarda sistemi geliştirmek istediklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu yolla elde edilen ürünlerin kimyasal gübreli üretime göre daha sağlıklı olacağını ve toprağın su tutma kapasitesini de arttıracağından su tasarrufu konusunda büyük avantaj sağlanacağını ifade ettiler.

Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.