Kim mi bu arkadaşım? On yıl kadar önce Flash TV’nin İzmir bürosunda üç yıl birlikte çalıştığımız Binnur Akhun. Binnur, yerinde duramayan, üretken, sürekli daha iyiyi arayan, çalışmayı çok seven, arkadaşlık etmekten zevk duyduğum biri. Azmetti ve sonunda çok güzel bir kitap ortaya çıkardı. Bir yandan minik kızları Nehir’i büyütürken, diğer taraftan da “Taze Ekmekler Sıcak Öyküler” kitabını İnkılap Yayınları’ndan yayınlattı.
Turkish Daily News Gazetesi’nin İzmir Bürosu’nda muhabirlik yapmış olan, daha sonra bilgisayarla haşır neşir olacak işlere yönelen Binnur Akhun Önen, “kitap yazma” hikayesini giriş yazısında şu ilginç anekdotla anlatıyor:
“Lisede bir matematik öğretmenimiz vardı. Değerini sonradan anladığımız, ama o günlerde içindeki ironiye çok güldüğümüz bir sözü tekrar ederdi zaman zaman: ‘Bir şeyi bilmiyorsanız hakkında kitap yazın’. Seneler geçti, muhtemelen hocamızın bu lafı sarf ettiği yaşlara geldim. Ekmek makinesi diye bir şey icat oldu. Büyük umutlarla makineyi eve getirdik. Kullanma kılavuzuna şöyle bir göz attım, kafam karıştı. Bunda çevirinin acınası bir halde olmasının yanı sıra, bir ekmeğin başarılı olması için nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili tuhaf detayların da payı vardı elbet…
Oysa ben ekmek yapmanın kolay bir şey olduğunu sanırdım hep. Düşündüm ki bir kitap yazmanın vakti gelmiş.”
“Taze Ekmekler Sıcak Öyküler” kitabında harnup pekmezlisinden sarımsaklısına, zeytinyağlısından sünger ekmeğine, hamburger ve tost ekmeklerine ve hatta yabancı ülkelerin mutfaklarının leziz ekmeklerine kadar onlarca çeşit ekmek tarifi yer alıyor. Kitabın görsel yönü de çok zengin. Gerek Binnur’un ekmek yapımı esnasında ve sonrasında çektiği albenili görüntüler, gerekse de Artür Büyüktaşçıyan’ın sanatsal fotoğrafları kitaba ayrı bir hava veriyor.
Henüz bir ekmek makinesine sahip olmamama rağmen, Binnur’un, makinesi olmayanları düşünerek fırında pişirilecek şekilde yaptığı tarif üzerine bir yaş mayalı ekmek denemesi yaptım. Hatta onun sade olarak yaptığı tarife doğaçlama olarak bir de ceviz ve kuru üzüm ilave etmeyi denedim. Sonuç gerçekten muhteşem oldu!
Mutfakta bugüne kadar bir tek ekmek pişirmeye cesaret edememiştim. Binnur’un tarifleri sayesinde onu da başardım. Binnur bana bir şeyi daha öğretti. Denemenin ve öğrenmenin sonu yok! Bir şeyi bilmiyorsan, onun hakkında kitap yazacaksın!
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.