Bayramda kurban kesimine ve et tüketimine dikkat
Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin sağlığa uygun olup olmadığı ve nasıl tüketilmesi gerektiği soruları yeniden gündeme geldi. Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu her şeyden önce hijyen şartlarının çok iyi uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Bayramda sokakta kesilen hayvanların sağlığa uygun olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu, kurbanlıkların mutlaka sağlık kontrolünden geçirilmiş olması gerektiğini söyledi. Kesimin daha önceden yetkili kuruluşlar tarafından belirlenen yerlerde, ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Serdaroğlu, “Kesildikten sonra hemen pişirilen et 3-4 saat bekletilen ete göre daha yumuşak olur; fakat dinlendirilmiş etin lezzeti daha iyi olur. Etler, dinlendirilirken +4 derecede buz dolabında tutulması gerekir. Kısa sürede tüketilmeyecek etler ise ambalajlanarak buzdolabının derin dondurucu bölümünde diğer gıdalarla temas etmeyecek şekilde muhafaza edilmesi gerekir” dedi. Prof. Dr. Meltem Serdaroğlu, “Pişirilen etin iç sıcaklığının 75 derece olması ve çiğ kalmaması çok önemli, diğer yandan çiğ etle temas eden hiçbir maddenin pişmiş etle temas etmemesi gerekir” diye konuştu. (Ege Ajans)
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.