Körfezden ne balık tutun, nede bu balıkları yiyin

Ege Üniversitesi Kültür Sanat Evi’nde yapılan konferansta konuşmacı olarak bulunan ODTU Fen Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Arınç İzmir Körfezi’nden tutulan balıkların yenmemesini söyledi. İzmir Körfezi’ni araştırma alanı olarak kullanan Arınç, suda ve balıklarda biyoteknolojik yöntemlerle saptanan toksik karsinojenik organik kirliliğin körfezdeki odak noktalarının insan sağlığı ve kanser olduğunu belirtti. Kirliliğin biyolojik etkisinin göstergesi olan enzim aktiviteleri bilhassa Liman, Pasaport, Üçkuyular vapur iskelesinden yakalanan balıklarda çok yüksek oranlarda bulundu. Ayrıca Hekim Adası yakınında yakalanana balıklarda enzim aktivitesi de beklenmedik yükseklikte çıktı. Arınç bu kirliliğin nedenini “Artan nüfus ve evsel atılar, akarsuların getirdiği tarımsal mücadele ilaçları, doğal sentetik gübreler, gıda ve içecek yağları, sabun, kimya metal, plastik, boya, tekstil atıkları, orman yangınları sonucu yayılan kanserojen enzimler” olarak sıraladı. Prof. Dr. Arınç, Körfezdeki kirliliğin kadın ve erkeklerde östorojen ve testosteron hormonlarında bozulmalara, Karaciger ve böbrek yetmezliğine sebep olduğu ve gelişmeyi engellediğini belirtti. Kirliliğin ortadan kaldırılmasında en önemli etkinin İzmir halkının bilinçlendirilmesi olduğunu söyleyen Arınç, bunun gerçekleşmesinin uzun yıllar alacağını söyledi. Ayrıca iç ve orta körfezden balık tutulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi. (Ege Ajans)

Related Images:

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın