Eskinazi: Türkiye'nin dış ticaretteki rekabet gücü alarm veriyor 2025-07-08 16:20:00
Yazar: Güncel Haberler
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye'nin global alıcıların gözünde “yüksek maliyetli üretim ülkesi” konumunda olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de üretim yapan firmaların yüksek enerji fiyatları, kur istikrarsızlığı ve işçilik maliyetleri karşısında nefes alma alanının daraldığını söyleyen Eskinazi, "Bazı firmalar konkordato ilan ederken, bazıları ise üretimlerini ve sermayelerini yurt dışına taşıyarak kurtuluş arıyor. İhracat yapmak adeta cezalandırılır hale gelmiştir" dedi.
Ege İhracatçı Birlikleri'nin 2025 yılının ilk yarısı etkinliklerinin değerlendirdiği, 2025 yılının ikinci yarısıyla ilgili öngörülerini paylaştığı basın toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Jak Eskinazi, "İşimiz üretim, gücümüz ihracat ilkesiyle yüksek katma değerli üretim ve sürdürülebilir ihracat vizyonuna sahip çıkmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Son bir yıldır dile getirdiğimiz sorunların ne yazık ki halen güncelliğini koruduğu bir dönemin içindeyiz. Sadece Ege Bölgesi değil, Türkiye’nin dört bir yanındaki ihracatçılar olarak hepimiz aynı başlıkları tekrar ediyoruz. Bu sorunlar artık münferit değil, sistemik bir hal almıştır" diye konuştu.
Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde iki büyüdüğünü ancak ihracatın bu büyümeye katkısının negatife döndüğüne dikkat çeken Eskinazi, "İki çeyrektir ihracat büyümeye pozitif katkı sunamıyor. Bu tablo, sadece bir ekonomik istatistik değil, Türkiye’nin dış ticaretteki rekabet gücünün alarm verdiği bir durumdur. Bu gidişatla, sadece 2025'in değil, 2026’nın da kayıp hanesine yazılma riskiyle karşı karşıyayız" görüşünü dile getirdi. Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri olarak önerilerini şöyle sıraladı:
"Kur politikasında öngörülebilirlik sağlanmalı, ihracatçının maliyet hesabı yapabileceği bir reel kur düzeyi korunmalıdır. Sektörel kredi limitleri yeniden yapılandırılmalı, özellikle tekstil, hazır giyim, tarım ve gıda sektörleri gibi emek yoğun sektörlere özel finansman mekanizmaları devreye alınmalıdır. Enerji maliyetleri üzerindeki yük hafifletilmeli, ihracatçıya sanayi tarifesi dışında destekleyici fiyatlamalar sağlanmalıdır. Sermaye göçünü engelleyecek teşvik mekanizmaları ivedilikle uygulanmalıdır. İhracat gelirleri üretim ve yatırıma kanalize edilmeli, ihracat kazancının yeniden üretime ve yatırıma aktarılmasına imkân tanıyacak düzenlemeler yapılmalıdır."
Temmuz sonuna kadar yüzde ikiden yüzde üçe yükseltilen Merkez Bankası Türk Lirası dönüşüm desteğinin yıl sonuna uzatılmasını istediklerini belirten Jak Eskinazi, bu desteğin uygulamasının kolaylaştırılmasını beklediklerini dile getirdi. Eskinazi, "Günlük reeskont kredisi limitinin artırılması, üç aya varan bekleme süresinin 30 günün altına düşürülmesini, DİR rejimini kullanan firmaların KDV iadesinde yaşadıkları KDV Kanunu sistematiğine uygun olmayan idari uygulamalar kaynaklı sorunların giderilmesini istiyoruz. Ve en önemlisi, Türkiye'nin üreticiye ve ihracatçıya sahip çıkan bir ekonomi politikası benimsemesi artık ertelenemez bir zorunluluktur" diye konuştu.
2025 yılı ihracatı 9 milyar dolar
Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2025 yılının Ocak-Haziran döneminde 9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sanayi ihracatı yüzde iki artışla 4,8 milyar dolar olurken tarım ihracatı ise 3,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. EİB, altı ayda 209 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirirken, bu ülkelerin 109’unda ihracat artışı sağlandı. En fazla ihracat yapılan ilk üç ülke içinde Almanya 851 milyon dolarla ilk, ABD 792 milyon dolarla ikinci, İtalya yüzde 6 artışla 548 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. 2025 Ocak-Haziran döneminde en fazla ihracat pamuk, suni sentetik örme kumaş, yatak çarşafları ve halıdan gerçekleştirildi. En fazla ihracat yüzde 69 artışla Çin’e yapılırken, Çin’i Pakistan, Bangladeş, Ürdün, Vietnam ve İtalya izledi.
Toplantıda Ege Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Haluk Tezcan, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, birliklerinin etkinliklerine ilişkin bilgi verdi, eleştirileri ve önerilerini dile getirdi.