Yapay zeka kütüphanecilerin de gündeminde 2024-02-04 11:47:31
Yazar: Saadet Erciyas
Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) İzmir Şubesi, bu yıl 60. kez kutlanacak Kütüphane Haftası etkinlikleri için çalışmalara başladı. TKD İzmir Şube Başkanı Hatice Gümüş, 60. Kütüphane Haftası'nda “Gelecek İçin Sürdürülebilir Kütüphaneler” teması üstünde çalıştıklarını ve kentteki tüm kütüphanelerin etkinliklerde paydaş olmalarını beklediğini söyledi.
60. Kütüphane Haftası hazırlık toplantısı İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nin ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şubesi üyeleri, Milli Kütüphane, Goethe Enstitüsü, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) ile üniversitelerin ve yerel yönetimlerin kütüphane temsilcileri katıldı. Bu yıl Kütüphane Haftası'nın 60. kez kutlanmasının çok değerli olduğunu belirten TKD İzmir Şube Başkanı Hatice Gümüş, şu bilgileri paylaştı:
"Bu süreçte kütüphanecilerin çabası büyük. Bu yıl etkinliklerimizi ana temamız doğrultusunda 'Yapay Zekâ ve Sürdürülebilirlik', 'Dijital Arşivlerde Yapay Zeka ve Sürdürülebilirlik', 'Yapay Zeka ve Etik','Yapay Zeka ve Kütüphaneler', 'STK’ların Sürdürülebilirliği ve TKD', 'Deprem ve Bilgi Merkezlerinin Sürdürülebilirliği' alt başlıklarında planlıyoruz. Hafta içinde yapacağımız etkinliklerde aynı zamanda kentimizde sayıları her geçen gün artan kütüphaneleri, kitap-kafeleri değerlendirip, kütüphanecilerin sorunlarını da dile getirmeye çalışacağız."
Milli Kütüphane ve arşivlerine yönelik yasanın olmayışının kütüphanecilik camiasının en büyük sorunlarından biri olduğunu belirten Gümüş, "Milli Arşiv Yasa Tasarısı Meclis'e sunulmuş ama yıllardır görüşülmeyen tasarılar arasında yer alıyor. Tasarının bir an önce gözden geçirilerek meclisimizde kabul edilmesi, biz kütüphanecilerin en büyük beklentisi" dedi. Hatice Gümüş, "Sayıları her geçen gün artan yerel yönetimlerce açılan kütüphanelerin arşiv birimlerini güncellenmesi gerekiyor. En büyük dileğimiz bu kurumlarda kütüphanecilik mezunu gençlerin istihdam edilmesi" diye ekledi.
Kütüphane Haftası ülke çapında her yıl 25-31 Mart tarihleri arasında düzenleniyor. Haftayla kütüphanelere, kütüphanecilik mesleğine olan farkındalığın arttırılması, bilgiye ulaşmada aydınlanmada en önemli unsurlar olan kitap sevgisinin, okuma alışkanlığının çocukluktan başlayarak kazandırılması amaçlanıyor.
••••
Yeni Çıktı
Yazar Moris Karmona’nın kendi yaşam öyküsünden yola çıkarak kaleme aldığı ve otizm konusunda deneyimlerini paylaştığı "Morhis" okurlarla buluştu. Kitabının tüm otizmli çocuklara ve onları topluma kazandırma gayreti içinde olan ailelerine yol gösterici, cesaret ve ilham verici olmasının en büyük dileği olduğunu belirten Karmona, "Benimkisi Bir Otizm Hikayesi" başlıklı söyleşi ve imza gününde kitabını okurları için imzaladı.
Karşıyaka'da Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleşkesi’nde düzenlenen söyleşi ve imza etkinliğine Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyesi ve Karşıyaka Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Hülya Polat, Otizm Konfederasyonu Başkanı Ergin Güngör, KEDİ Otizm Derneği Başkanı Serap Dikmen Ahmetoğlu, Yazarlar ve Şairler Derneği Dayanışma Derneği Başkanı Cemal Durmaz, Doğan Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atila Doğan, Moris Karmona’nın babası Alp Karmona ve aile bireyleri, öğretmenleri ve dostları katıldı.
Akran zorbalığına dikkat çekiyor
1982 yılında İzmir'de doğan Moris Karmona, Açık Öğretim Lisesi'nin ardından Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Halkla İlişkiler (ön lisans) ve İşletme Bölümü'nü (lisans) bitirmiş. 2014 yılından bu yana İzmir Kent Konseyi ve Karşıyaka Kent Konseyi Engelliler Meclisi üyesi olan Karmona, müzik, el sanatları ve edebiyatla ilgilenmiş. Yazıları 2020 yılında Karşıyaka Haber Gazetesi'nde yayımlanmaya başlamış.
Biyografi tarzında kaleme alınan "Morhis" kitabında Moris Karmona, otizm tanısını alış öyküsünü, okulda yaşadığı akran zorbalığını, öğretmenlerin otizmli bireylere doğru yaklaşmaları durumunda sonucun nasıl pozitif sonuçlar alınacağını anlatıyor. Otizmin toplumda hala yeterince bilinmediğine ve insanların otizm tanısı almış bireylere olumsuz yaklaşımının nelere yol açtığını kendi deneyimlerinden yola çıkarak paylaşıyor.
Otizm konusunda yaşadıklarını içten bir üslupla kaleme almış Karmona. Kitapta meslektaşlarım Çağla Geniş ve Serap Dikmen Ahmetoğlu'nun yazarlık sürecinde kendisine olan desteğinden, medyanın farkındalık oluşturmadaki etkisinden de söz etmiş.
Otizmli bir gencin kaleminden bu süreci okumak, öğrenmek ve bilgilenmek isteyen okurlar sınırlı sayıda basılan kitaba çok yakında e-kitap olarak da ulaşabilecek. Otizmin toplumun geniş kesimlerince tanınması ve ailelerin bilgilendirilmesi için kitabın yerel yönetimlerce basılarak ücretsiz dağıtılmasını yürekten diliyorum.
***
Gazeteci Mete Tamer Omur'un kaleme aldığı, İzmirli iş insanı Salih Esen'in biyografisi "Hayatım Maraton" kitabının imza günü Yakın Kitabevi'nde yapıldı. Yıllardır ilham veren girişimcilerin öykülerini Hürriyet Gazetesi'nde okurlarıyla paylaşan Omur, bu ilk kitabında, İzmir'in duayen iş insanı Salih Esen'in yaşam öyküsünü kaleme almaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Yakın Yayınları'ndan çıkan kitabın imza gününde Mete Tamer Omur ve Salih Esen, "Hayatım Maraton"u birlikte imzaladı. Hayatım Maraton kitabının gelirinin Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı'na bağışlanacağını belirten Salih Esen, "Şimdi vefa zamanı. Kitabımın genç sanayicilere yol gösterici olmasını diliyorum" dedi. Kitabın yazarı Omur da şu görüşleri dile getirdi:
"Salih Esen yaşamıyla örnek alınacak, fark yaratan bir girişimci. Çocukluğundan itibaren babasını örnek alarak hep çalışmış. Hep daha iyiyi nasıl yaparım diye çabalamış, sorunlarla karşılaştığında ise hiç yılmamış. Tam bir maraton koşucusu. Sadece İzmir'de değil yurt dışında da çalışmalarını sürdürmüş. Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın hemen her kademesinde görev almış. İlk kitabımda örnek bir sanayicinin yaşamını kayda geçirmek benim için de keyifli bir deneyim oldu."
***
Ne okudum?
İzleyicisi sadece kadınlar olan tek kişilik gösterileriyle, elek üzerine resim çizer gibi işlediği sanatsal çalışmaları, rengarenk seramikleriyle durmadan üreten, yazan, enerjisi yüksek bir İzmirli, kentine sevdalı bir yazar Benan Bilek. Bilek'in kısa bir süre önce yayımlanan kitabı "Punta - Bir Meyhanenin Romanı" Yediveren Yayınları'ndan çıkan farklı bir kadın romanı. Kitap, İzmir'in en eski semtlerinden Alsancak'ta kendine özgü tarzıyla dikkat çeken Punta Meyhanesi'nin ve meyhanenin sahibi güçlü bir kadın olan Asuman’ın etrafında geçen olayları konu ediniyor.
Sayfaların aralarına serpiştirilmiş kare kodlar aracılığıyla Punta Meyhane'de sahne alan sanatçıların fasılları da okura eşlik ediyor romanda. Punta Meyhane'de zaman, anılar denizinde, İzmir'in mehtaplı bir gecesinde akıp gidiyor. Kitabın sonunda okurları bir sürpriz de bekliyor. Benan Bilek, romanda sıkça söz edilen, ağızları sulandıran Punta lezzetlerinin, mezelerin tariflerini de okurla paylaşıyor. Yazarın daha önce yayımlanmış "Yüzde 30'u Peşin", "Orta Öğrenim İçin Yazım Kılavuzu", "İki Kişilik Kalabalık", ve "Gece Tuşları" adını taşıyan kitapları bulunuyor.
***
İzmir'de yerel yönetimlerin açtığı ve sayıları giderek artan kitaplıklar, semt sakinlerinin vazgeçilmez uğrak yerlerinden biri oldu. Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'ne bağlı olarak 2010 yılından bu yana hizmet veren Göztepe Semt Kitaplığı bu yerlerden biri. Kitaplığın sorumlusu Ayşe Teoman, günde yaklaşık 30-35 vatandaşın gelip ödünç kitap aldığını belirtiyor. Üye sayısının 3 bin kişiyi aştığını belirten Teoman, "Üyelerimiz arasında 70 yaş üstü vatandaşlar da var, öğrenciler de. Kitaplar 15 günlük sürelerde alıp okunabiliyor. İsteyen temiz kitaplarını da bağışlıyor" diyor.
İnönü Caddesi üzerinde Göztepe metronun istasyonunun çıkışında, park içindeki küçük semt kitaplığına uğradığımda, yoğunluk karşısında şaşırıyorum. Bu nedenle gözlemimi paylaşmak isterim. Alışverişten gelen vatandaşlar, metrodan çıkıp evine gidenler kitaplığa uğrayıp biraz soluklanıyor. Ödünç aldığı kitabı iade ediyor ya da yeni bir kitap alıyor. İstediği kitabın gelip gelmediğini soruyor. Kimi öğrenciler de salonda sessizce kitabını okuyor.
Yerel yönetimlerin düzenlediği tertemiz, insana umut veren bu kitaplıkların çoğalması dileğiyle. Yaşamınızdan kitap eksik olmasın...