Yerel seçimlerde solda güçbirliği

YEREL seçimlere tam beş ay kaldı.

Yerel yönetimlere talip olan siyasi partilerde aday adayları yavaş yavaş şekillenmeye başlıyor.

İsimler netleşmese de en azından, tarifi yapılıyor, robot resmi çiziliyor!

İddialı partiler, kimi nereye aday göstereceğini büyük olasılıkla önümüzdeki ayın sonlarına doğru netleştirir.

Kuşkusuz, İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi’nde yerel seçim mücadelesi AKP ile CHP arasında geçecek gibi görünüyor.

Bu yüzden İzmir başta olmak üzere pek çok yerleşim merkezinde iktidar partisi AKP’ye karşı güçlü bir muhalefet cephesi oluşturmak için CHP adaylarının etrafında birleşilmesi gerektiği şimdiden yüksek sesle konuşuluyor.

Yani…

Tüm sosyalistlerin, sosyal demokratların, demokratların, cumhuriyetçilerin, Atatürkçülerin tek yumruk olmaları isteniyor.

Nitekim; CHP, Ankara’da SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın‘ın ismi üzerinde uzlaştı, AKP’ye karşı güçbirliğinin ilk adımını attı.

Benzer güçbirliğinin, İstanbul, İzmir, Adana, Eskişehir, Mersin, Denizli, Aydın, Trabzon ve Ordu gibi kentlerde yapılması öngörülüyor.

Eskişehir ve Ordu’da çatı partinin DSP olması isteniyor.

Bu nedenle SHP’nin yanı sıra DSP ve AKP’ye karşı ittifaktan yana olan GP, Anavatan ve DP’nin de oylarını tek bir havuzda toplamaları gerektiği ifade ediliyor.

Örneğin, İzmir’de DSP’nin aday çıkarması halinde tıpkı 1994’de olduğu gibi CHP’nin kaybedebileceği belirtiliyor.

Bu nedenle CHP’nin İzmir’de göstereceği Büyükşehir Belediye Başkan adayının, DSP ve SHP’nin yanı sıra Genç Parti, DP ve Anavatan tabanından da oy alabilecek isim olması gerektiği üzerinde duruluyor.

Yani…

İzmir’deki Doğu ve Güneydoğu kökenlilerin, Karadenizlilerin, İç Anadolu’dan göç edenlerin, Balkan göçmenlerinin, Egelilerin, kısacası İzmir’de AKP’ye karşı olan tüm kesimlerin oyunu alabilecek isim olmalı.

Ve bu ismin en geç kasımın ortasında açıklanarak, çalışmalara başlanmalı.

Yoksa, atı alan Üsküdarı geçecek.

***

AKP’ye eğilim azalıyor

TORBALILI Sosyal psikolog ve siyaset bilimci Ertan Ünver boş seçmenlerin eğilimini (oyunu değil) saptamaya devam ediyor.

Nisan ayından bugüne kadar çok etkili 69, (Örneğin; AKP’nin kapatılmaması, Kuzey Irak’taki gelişmeler, PKK saldırıları, Altınova ve Adana’daki Türk- Kürt çatışma provakosyonları, TSK’daki yeni gelişmeler ve benzeri gibi), etkili 35, (Ergenekon davası, Deniz Feneri davası, küresel kriz, işkenceden ölüm olayı ve özür, Karayalçın – Baykal görüşmesi ve benzeri gibi), az etkili 18 (Örneğin; Baykal’ın serveti, Mir Dengir Mehmet Fırat ile Kemal Kılıçdaroğlu polemiği, Başbakan ile Aydın Doğan’ın atışması, Çankaya Belediyesi’ndeki rüşvet bandı gibi) ve etkisiz 27 (Şaban dişli olayı, Başbakan’ın göz rahatsızlığı nedeniyle bayram törenlerine katılmayışı) olmak üzere 149 ayrı faktörü değerlendiren Ünver, ekim itibarıyla halkın eğilimini şöyle çıkarmış:

AKP49.4043.20
CHP15.4016.20
MHP15.7018.60
DTP04.1006.10
DP02.1003.30
DSP03.2002.20
ANAVATAN01.1001.20
SAADET03.8004.10
DİĞERLERİ05.3005.10
TOPLAM100.00100.00


Yerel seçimlere doğru halkın eğilimi daha da önem kazanacak. Bu nedenle halkın eğilimini etkileyen faktörleri gün gün not alan Ünver’in çalışmalarını zaman zaman aktarmaya devam edeceğiz.

***

Oy için dağıtılan kömürler, standarda uygunmuş…


GEÇEN hafta bu sütunlarda “Oy için dağıtılan kömürler, kışın halkı zehirleyecek” demiş Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü’nün kaymakamlıklarca dağıtılan kömürlerin denetimlerinin yapılıp yapılmadığını sormuştuk.

Hafta içinde Büyükşehir Belediyesi’nden bu konuda şu yanıtı aldık:

“İlimizde yardıma muhtaç aile ve kişilere İzmir Valiliği İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı koordinasyonunda kömür yardımı yapılmaktadır. Kömürlerin Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürlüğü’ne ait kömürler olduğu saptanmıştır.

Ekiplerimizce çeşitli tarihlerde örnekler alınmıştır. Alınan örnekler analiz için Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı’na gönderilmiştir. Örnek analiz sonuçlarının iki adedi tamamlanmış olup sonuçlarının Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve İl Mahalli Çevre Kurul kararlarında belirlenen standartlara uygun olduğu saptanmıştır.”


Gördüğünüz gibi, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü ekipleri “canavar gibi” çalışıyor.

Bu durumda, önümüzdeki kış kalitesiz yakıt kullanımı nedeniyle hava kirliliği sorunuyla karşılaşmayacağız. (Geçen kış hiç hava kirliği var mıydı?!)

Bu yıl da İzmir’in havasının ne durumda olduğunu bir kaç ay sonra göreceğiz.

İşte o zaman yaptıkları bu açıklamayı tekrar hatırlatacağım…

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın