Hüzün dolu bir hikaye
Mübadelede Girit’ten İzmir’e İlk Adım etkinliğinde konuşan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, etkinlikte Giritli mübadillerin 94 yıl önce yaşadıkları hüzün dolu göçü anmak için bir araya geldiklerini, yaşadıkları toprakların hikayesi olan topraklar olduğunu belirtti. Uyar, “Yaklaşık iki milyon kişinin yer değiştirmesi şüphesiz ki; insanlık tarihinin en hareketli mübadele eylemiydi. Lozan Barış Antlaşması gereği yaşanan bu göçün atalarımızda bıraktığı derin izler bizlere de nakil olmuş. Hüzünlü hikayelerin mekanı olan bu topraklarda yaşıyor olmak, bizlere de atalarımızın yaşadığı acıları hissettirmiştir. Geçmişe dokunmak isteyen herkesin istediğinde ziyaret edebileceği bir müze olarak Tahaffuzhanemizin halka açılmasını umut ediyor, çekilen acıların bir daha yaşanmaması diliyorum. Bizler değerlerimize, geçmişimize sahip çıkıp, çocuklarımıza aktarmaya devam edeceğiz” dedi.
Üç tahaffuzhaneden biri
Urla’daki tahaffuzhane binasının dünyada tescilli üç yerden biri olduğunu anımsatan Sibel Uyar, “Urla Karantina Adası mübadil atalarımızın Türk topraklarına girişine izin veren sağlık merkezidir. Amerika’daki ve Hırvatistan’daki adalarla birlikte dünyadaki tescilli üç karantina adasından biridir. Köklü bir tarihin emanetçileriyiz. Dilerim ki tarihi ve kültürel mirasımız olan Urla Tahaffuzhanesi, bir müze olarak tüm insanlara kapısını açar” diye konuştu.
Urla Kaymakamı Önder Can da yaptığı konuşmada, “Giritli kardeşlerimiz için hüzünlü bir geliş oldu ama iyi ki geldiniz. Bu topraklar sizlerin gelişiyle daha da bir renklendi. Ama tabi ümit ediyoruz ki, bir daha böyle hüzünlü şeyler yaşanmasın. Sizler için çok anlamlı olan bu yerin müze haline getirilmesi çok önemlidir. Çünkü burada yaşanan duygunun gelecek kuşaklara aktarılması, yansıtılması gerekir” dedi.
İzmir Giritliler Derneği Başkanı Adnan Kavur ise “Bu adaya gelmemiz, Tahaffuzhane’nin önünde etkinlikler yapmamızdan dolayı çok heyecanlandım ve her sene heyecanım daha da çok artarak devam ediyor. Bu adada tarih var, yaşanmışlıklar var, hüzün var. 1923 yılında toplam 1026 kişi çıkmış yola. Buraya ise 1027 kişi inmişler. Kimisine hüzün kimisine yeni bir hayat olmuş o gemi. Ben etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Tahaffuzhane Müdürü Turgut Yılmaz da “Kültür Bakanı Müsteşarımız ve Sağlık Bakanlığı Müsteşarımız Tahaffuzhane’nin müze olması için önünde artık bir engel olmadığını söylediler. Restorasyon süreciyle birlikte Tahaffuzhane Binası’nın da müze olma süreci başlayacak. Bu yıl gruplar halinde beş bin kişi burayı ziyaret etti. İlerleyen zamanlarda bu sayının çok daha fazla olacağından eminiz. Adnan Kavur Başkanımın da dediği gibi burada tarih ve hüzün var. Bu yeri herkesin görmesini isteriz” diye konuştu.
Etkinlikte Buca Belediyesi Halk Oyunları ekibiyle Ege Üniversitesi Girit Halk Dansları ekibi gösterileri izlendi. Gösterilerin ardından 7 yaşında mübadeleyle İzmir’e gelen Nusret İzmit’in 100.yaşı kutlandı. “Burada olmaktan son derece mutluyum” diyen Nusret İzmit; “Göstermiş olduğunuz alakaya çok teşekkür ederim. Mübadele ederek bizi bu ana topraklarına getiren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmetle anıyorum” dedi.
Bu yıl altıncısı düzenlenen etkinliğe Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Belediye Meclis Üyeleri, Buca Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Gündüz, Tahaffuzhane Müdürü Turgut Yılmaz, İzmir Giritliler Derneği Başkanı Adnan Kavur ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Lozan Mübadilleri Vakfı Ege Bölge Temsilcisi ve üyeleri, Tire, Manisa, Ayvalık ve İzmir Girit Mübadilleri Dernekleri ile çoksayıda İzmir ve Urlalı Giritli aileler katıldı.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.