İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü ile Atatürk Organize Sanayi Bölgesi yöneticileri kentteki kötü koku sorununu ve çözümünü ele almak üzere bir araya geldi. Toplantıda, bölgede üretim yapan tesislerin kokuyu en aza indirgemek için gerekli yatırımları yapmaları konusunda görüş birliğine varıldı.
İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, körfezin temizliği için yaşamsal önem taşıyan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde ve ilçe genelinde yürütülen projeleri Atatürk OSB yöneticileriyle paylaştı. Bölgedeki fabrika yöneticilerinin de katıldığı toplantıda, solvent bazlı üretim yapan fabrikalardan kaynaklanan keskin kokuların önüne geçmek için de tesislerin yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirildi.
İZSU Genel Müdürü Köseoğlu, Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde revizyon çalışmalarının sürdüğünü, genel revizyon inşaatlarının Temmuz 2023’te tamamlanmasının planlandığını anlattı. Ali Hıdır Köseoğlu, İzmir’in nüfusunun yüzde 70’ine hizmet veren tesisin yıllara bağlı oluşan bakım onarım eksikliklerinin tamamlanacağını, arıtma suyunun veriminde yüksek artış sağlanacağını söyledi.
Köseoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen ve 2000 yılından bu yana kesintisiz olarak çalışan Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, günlük 604 bin 800 metreküp kapasiteye sahip. Şu anda üç faz olarak hizmet veren tesiste nüfus artışına bağlı olarak artması öngörülen atık su debisinin karşılanması ve arıtma veriminin sürdürülebilirliği için dördüncü fazın devreye alınmasına ihtiyaç duyuluyor.
İzmir Körfezi’nin üzerinde oluşan baskının azaltılması, koku sorunu ve kirliliğin önüne geçilebilmesi ve arıtılmış tatlı suların eski Gediz yatağına verilerek tuzluluk kaynaklı ekolojik zararın giderilmesi öngörülüyor. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi deşarj noktasının değiştirilerek eski Gediz yatağına iletilmesiyle, arıtılmış atık suların iç körfeze yönelik kirlilik baskısı ve koku sorunun da giderilmesi de hedefleniyor. Yaşama geçirilen çalışmalar kapsamında körfeze akan derelerin ağızlarında tarama çalışması yapılıyor.