Pandemi döneminde zorunlu kesintiye uğrayan ticari ilişkilerini yeniden canlandırmak için yurt dışında müşteri ziyaretlerine ağırlık vermek isteyen Türk ihracatçısı bu kez de vize sorunuyla karşı karşıya kaldı. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, vize sorununun kurulacak hükümetin acil üzerinde durması gereken konulardan birisi olduğunu söyledi.
Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan açıklamaya göre, ihracatta öne çıkan pek çok ülkenin çevrimiçi vize başvuruları ya kapalı ya da aylar hatta bir yıl sonrasına randevu veriyor. Kabul edilen vize başvuruların sonuçlanması çok uzun süreler alırken, ret sayılarında ciddi artışlar görülüyor. İhracatının yüzde 80’den fazlasını Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yapan konfeksiyon sektörü vize sorununu en ağır biçimde yaşayan sektörlerin başında geliyor.
Yurt dışı ziyaretlerin ihracatın vazgeçilmez parçası olduğunu belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, ihracatçı firmaların yöneticileriyle, ihracat, ithalat, tasarım, ar-ge departmanlarındaki çalışanların vize başvurularının hızlı ve öncelikli sonuçlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Kur baskısı nedeniyle ihracatçıların zorlu bir süreçten geçtiğini, ihracatçıların bu aşamada müşteri ziyareti ve fuar katılımının hayati önem kazandığını anlatan Sertbaş, ihracatçılar olarak Şengen vizesiyle seyahat edilen Avrupa ülkelerinden vize almada büyük sorunlar yaşandığını kaydederek şu görüşleri dile getirdi:
“İhracatçı firmalarımızın çalışanları ihtiyaç anında vize alabilmeli. Başka türlü müşterimizle sağlıklı iletişimin devamı ve yeni müşteri bulmamız imkânsız hale geliyor. Vize alamadığı için yurt dışı organizasyonlara katılamayan ihracatçılarımız var. Bu konuyu Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne yazılı olarak bildirdik ve yardım istedik. Kurulacak hükümetin acil üzerinde durması gereken konulardan birisi vize sorunu. Şengen vizelerinin de ABD vizesi gibi on yıllık ve çok girişli verilmesi gerekiyor.”