Fırat Yaşayan Park’ı hizmete girdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Buca’nın Fırat Mahallesi”nde düzenlenen “Fırat Yaşayan Parkı”nı 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde hizmete girdi. Buca’ya soluk aldırması öngörülen, 30 bin metrekarelik bir alan olarak tasarlanan Fırat Yaşayan Parkı’nda çocuk oyunları, spor etkinlikleri, köy tiyatrosu gösterimi ve arıcılık faaliyetleri de düzenlendi.

Parkın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 35 yıldır belediyenin fidanlığı olarak kullanılan alanı halkla buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. “Bu araziyi insanlarımızın gündelik alanlarda kullanabilmesi için hayal etmiştik. Emek veren bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diyen Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Adına ‘yaşayan park’ diyoruz çünkü kentlerde betona öyle sıkıştık ki doğadan koptuk; uzaklaştık. Çocuklarımız sütü fabrikada şişelenen bir şey zannediyor. Çocuklarımız doğadan uzaklaştı. İstiyoruz ki çocuklarımız ekosistemi tanısınlar, doğanın bir parçası olduklarını hatırlasınlar. Hedefimiz kente 35 yaşayan park kazandırmak. Bu şehirde kişi başı düşen yeşil alanı 16 metrekareden 36 metrekareye çıkaracağımızın sözünü vermiştik. Bunu gerçekleştiriyoruz.”

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, yeşil alan konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. 2019 muhtarlık seçimlerinde mahallesine yaşam alanı kazandırmayı hedeflediğini belirten Fırat Mahallesi Muhtarı Feramut Eroğlu da bu projeyi yaşama geçiren Tunç Soyer’e teşekkür etti.

35 yıldır fidan deposu olarak kullanılan, üç futbol sahası büyüklüğündeki Fırat Yaşayan Parkı’nda yürüyüş rotaları, çay bahçesi, dinlenme ve çocuklar için oyun alanları, basketbol sahası yer alıyor. Ayrıca parkta sera ve mahalle bostanı da bulunuyor. Altında su kaynağı bulunan parkta, bu kaynaktan faydalanarak çayır alanıyla bağlantılı bir biyolojik gölet de yapıldı. Fırat Yaşayan Parkı, insanı doğayla bütünleştirerek ekosistemi koruma, toplumsal etkileşim ve tarımsal üretim olmak üzere üç amaca hizmet ediyor.

Parkta yapılan bitkilendirme çalışmaları, ömrünün bir kısmını İzmir’de geçiren ve İzmir’in en büyük yeşil alanı Kültürpark’ın ağaçlandırılmasına büyük emek veren “Halikarnas Balıkçısı” Cevat Şakir Kabağaç’a adandı. Fırat Fidanlığı’nın yaşayan parka dönüştürülmesi için yapılan ağaçlandırma çalışmalarında İzmir’in iklim ve doğasına uygun bitkiler kullanıldı.

Buca’ya kazandırılan 30 bin metrekarelik parkta palamut meşesi, pırnal meşesi, ıhlamur, çınar, sekoya, servi, Datça hurması, badem, sakız, delice zeytin, erguvan, kekik, karabaş otu, defne, ılgın, dut, süs armutu, nar gibi türlerin yanı sıra hanımeli, manolya, sarı çiçekli yasemin gibi kokulu bitkiler de toprakla buluştu. Parktaki ağaçlar, 3-4 yıl sonra sulamaya ihtiyaç duyulmayacak türlerden seçildi.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: