Urla’nın tarihi Kent Arşivi Müzesi’yle kayıt altında

Urla’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini gelecek kuşaklara aktarmayı, kent bilincine sahip bireylerin sayısını artırmayı, yöre turizmiyle ilgili kültür ve sanat yaşamına katkıda bulunmayı hedefleyen Urla Kent Tarihi ve Arşivi (UKTA) Müzesi ziyarete açıldı. Urla merkezde tarihi Arditi Köşkü’nde (Eski Tekel Binası) hizmet verecek müzede Koleksiyon ve Sergi Bölümü, Dijital Arşiv ve Kütüphane Bölümü de yer alıyor.

Urla Belediye Başkan Vekili Kaymakam Murtaza Dayanç, müzenin Urla’ya gelen herkesin gezip görmek isteyeceği bir yer olduğunu söyledi.

Sözlü tarih çalışmaları da yapıldı

Proje kapsamında köşkte geleneksel Urla yaşantısı, ilçenin tarihi, işgal ve kurtuluş dönemleri, mübadele ve kalkınma dönemleri gibi konulara ilişkin fotoğraf ve materyaller sergileniyor. Müzede ayrıca tarihe tanıklık eden Urlalılarla yapılmış sözlü tarih çalışmaları, röportajlar, tarihi Urla yemeklerinin tarifleri, kültür varlığı olarak tescilli tarihi sivil mimari örnekleri, Urla ile ilgili eski sinema ve belgesel videoları da ziyaretçilere sunuluyor.

Urla’nın tarihi yapılarının minyatür olarak tasarlandığı bahçe bölümünde ise unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarını anlatan işlikler, Urla’nın binlerce yıllık tarihine ışık tutan kazı alanları, Urla’nın kara ve deniz ticareti aktarılıyor. Tarihten günümüze tarım kültürünün anlatıldığı üç boyutlu dioroma ikonik objelerle simgelenerek ziyaretçilere zaman yolculuğu yaşatıyor.

Urla’nın tarihine ışık tutuyor

Projenin Urla tarihine ışık tutacağını belirten Urla Belediye Başkan Vekili Kaymakam Murtaza Dayanç, kentin tarihi ve kültürü ile ilgili kayıtlı veya kayıtsız tüm materyalleri derleyip koruma altına alarak bir kent hafızası oluşturduklarını söyledi. Dayanç “Kurduğumuz bu merkezde söz konusu materyallerin gerektiği şekilde teşhir edilmesini sağladık. Binlerce yıllık geçmişi ve üzerinde yaşadığımız topraklarda ev sahipliği yapmış uygarlıkların yaratmış olduğu kültürel birikim, modern arşivcilik anlayışı doğrultusunda, teknolojik imkanlarından da yararlanılarak gelecek kuşaklara aktarma imkanını bulduk. Yapılan çalışmalar neticesinde tarihin tozlu sayfalarını aralayıp geçmişimizle geleceğimizi buluşturduk” dedi.

Proje için konusunda uzman danışma kurulu ve icra kurulu oluşturduklarını anlatan Dayanç çalışmanın iki buçuk yıl sürdüğünü anlattı. “UKTA’yı projeye gönül vermiş Urla halkı ile beraber kurduk, gururla ifade edebiliriz ki UKTA’mız Urla’ya gelen herkesin gezip görmek isteyeceği bir yer oldu. Hatta sırf burayı görmek için insanlar Urla’ya gelecektir. Bundan sonra da Urla Belediyesi kentin tarihi ve kültürüne sahip çıkma noktasında, üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya devam edecektir” diye konuştu.

Urla Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürülğü bünyesindeki UKTA, Urla tarihi ve kültürü hakkında akademik çalışma yapmak isteyenlere de hizmet verecek. Müze Urla ile ilgili bağışları da kabul ediyor. Kurum arşiv ve müzecilik alanlarında mesleki eğitim için ihtisas kütüphanesi ve dokümantasyon merkezi kurmayı, kurum içi araştırmalar doğrultusunda kullanılmak üzere Osmanlıca ve farklı dillerde arşiv belgelerinin çevirisini yapmayı ve yaptırmayı da hedefliyor.

Related Images:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler: