“Dünya Zeytin Günü” Akhisar’da Ticaret Borsası’nın düzenlediği etkinlikle kutlandı. Etkinlikler kapsamında medya mensuplarının konuşmacı olduğu “Üreticiden Tüketiciye Zeytinyağı” konulu panel düzenlendi. Cem Seymen’in yönettiği panele Abdurrahman Yıldırım, Hande Berktan, Vahap Munyar, Fatoş Karahasan ile Ayhan Sicimoğlu konuşmacı olarak katıldı. Panelistler Akhisar’ın bugüne kadar sektörde aldığı yol ile bundan sonra izleyeceği “markalı üretim” konusunda görüş ve önerilerini paylaştı.
Panel öncesinde konuşan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, son on yılda ağaç sayısının 6 milyon artışla 14 milyona çıkardığını söyledi. 1650 yaşında zeytin ağacına da en genç zeytin ağaçlarına da sahip olduklarını belirten Alhat, zeytinde büyük başarılar elde ettiklerini söyledi. Alhat, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanlığımız ile işbirliği yaparak sofralık zeytinde tuz oranını düşürerek tüketimi yılda 100 bin ton artırdık. Türkiye’deki neredeyse tüm sofralarda artık Akhisar zeytini tüketiliyor. Sıra zeytinyağında. Halkımızın bilinçlenmesi konusunda önemli yol aldık, medyanın gayretleriyle artık herkes zeytinyağının ne kadar sağlıklı olduğunu biliyor, ancak tüketimi konusunda henüz istenilen noktaya gelemedik.”
Zeytinyağı tüketiminin artırılması için izlenecek yol haritasının belli olduğuna söyleyen Alper Alhat, “Türkiye’de daha uygun fiyata zeytinyağı üretmek, satmak ve yemek istiyoruz. Çok değerli markalarımızın, tüketicinin alabileceği fiyatlarda zeytinyağını raflarda sergilemesini istiyoruz” dedi. Bu konunun yalnızca Akhisar’ın değil Ayvalık’ın, Aydın’ın tüm zeytin kentlerinin ortak sorunu olduğunu vurgulayan Alhat, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşte bu yüzden de hepimiz birlik olmalıyız, bu işe çeki düzen vermeliyiz. Zeytinyağının çiftçiden alış fiyatının 14 – 15 liranın üzerinde olmadığını hepimiz biliyoruz ve bir litre yağın markete gelinceye kadar maliyetine binen kalemleride tahmin etmek zor değil. Raflarda gördüğümüz fahiş fiyatlar tületicileri rahatsız ettiği kadar üreticileride üzmektedir. Butik üretilmiş yağlar bir kenara ama çiftçiden 14 liraya alınan yağın 20 liranın üzerinde satılmasının tüketimin azalmasına neden olduğunu düşünüyoruz.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yarımcısı Mehmet Daniş de Türkiye’deki tüm yapısal sorunlara karşın zeytin ağaçları sayısını son on yılda ülke genelinde yüzde 70 oranında artırarak 190 milyona ulaştıklarını söyledi. Ağaç sayısına karşın sektör lideri İspanya’daki verimi henüz elde edemediklerini belirten Daniş, “Çünkü bölünmüş arazilerde üretim yapıyoruz. Bunları mülkiyet olarak birleştirme veya yönetim bazında birleştirme üzerinde hala çalışıyoruz” dedi.
Panelde gündeme getirilen zeytinyağı kamu spotu için girişimlerde bulunacağını söyleyen Mehmet Daniş, sektöre AR-GE desteği için de tüm kapıları açtıklarını söyledi. Daniş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“50 araştırma enstitümüz var, bunlar çok değerli çalışmalar yapıyor. Enstitülerimizi, tüm networkumuzu, AR-GE desteklerimizi, insan kaynağımızı özel sektöre açtık. Her enstitümüzde tüm arkadaşlarımız yarı zamanlarını özel sektörde geçirebilir. Özel sektörle birlikte AR-GE’ye bütün imkanlarımız sunduk ve bunun ekonomik değeri 700 milyon liradır” dedi.
Dünya Zeytin Günü kapsamında düzenlenen zeytinyağı yarışmasında dereceye giren firmalara da ödülleri verildi. Bahçeşehir Koleji öğrencilerinden oluşan Zeytin Korosu şarkılar seslendirdi. Akhisar Belediyesi Halk Oyunları Ekibi gösteri yaptı.
Ekinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, AKP Manisa milletvekilleri Recai Berber ve Uğur Aydemir, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Garnizon Komutanı Hava Albay Mehmet Şahin, sivil toplum örgütleri temsilcileri, Akhisarlı zeytin üreticileri ve borsa üyeleri katıldı.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.