Yanıtı olmayan sorular: Neden pahalı?
Yazar: Ercan Sever
Gizem yüklü, değişmeyen, sorgulanmayan sinir bozma halleri!
Günlük hayatın rutini haline geldiÄŸi, kanıksadığımız için sorgulama ihtiyacı hissetmediÄŸimiz uygulama ve düzenlemelere iliÅŸkin yanıtını henüz bulamadığım bazı sorulara sizlerin de dikkatini çekmek istedim. Adeta kutsal söylem gibi hiçbir ÅŸekilde deÄŸiÅŸmeyen ve kesinlikle rahatsız edici bazı "deÄŸiÅŸmez/sorgulanmazlara" yönelik kafama takılanların bütçemizi ilgilendiren bazılarını sıraladım; Â
1- Havaalanı, otobüs terminali gibi yerlerde en basit ihtiyaç malzemesi neden normal değerinin 10 kat üstünde fiyat ile satılır?
Küçük bir pizza dilimine havaalanında neredeyse servet öderiz. Bu nedenledir ki havaalanlarındaki satış noktalarına müze titizliği ve ürkekliği ile yaklaşırız.
2- Uçaklarda yarım litrelik bir suya neden normal değerinin 10 katı, yani 5 TL ödemek zorundayız?
Yoksa havadaki içecek su fiyatlarını, benzin ve mazot da olduğu gibi EPDK mı (Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu) belirliyor?
3- Bitkisel ürünler neden astronomik fiyatlara satılır?
İdeoloji haline gelen sağlıklı yaşam için vazgeçilmez olduğu iddia edilen bitkisel ilaç türevi ürünler çok düşük maliyetlerine rağmen astronomik fiyatlara kolayca satılabiliyor.  Sağlık yönetimi, bürokrasisi sağlık vurgusunu dillerden düşürmeyen bitkisel ürünlerin fiyatlandırmasında da harekete geçmeli. Yoksa dağı taşı dolduran en yaygın bitkilerden üretilen bitkisel destekleyici tıp ürünleri üzerinde soyulmaya devam edeceğiz.
4- Çok yıldızlı otellerde minibar terörü neden durdurulamaz?
İş ve tatil için çok yıldızlı bir oteldesiniz ve gece susadınız veya acıktınız. Eliniz minibara gitti. Gaflet anında minibardaki yiyecek ve içecek atıştırmalıklardan tükettiniz. Sadece açlık ve susuzluğunu gidermek için başvurduğunu yöntemin size maliyetini iyi hesap edin.
İki parça çikolata ve bir bardak suya gecelik konaklama ücreti kadar ödeme yapmanız işten bile değil.
5- Salaş diye tabir edilen lokanta ve kafeler neden artık lüks restoran tarifelerine ulaştılar?
Vatandaşın dışarıda yemek ve içmek zevkinin makul fiyatlar ile karşılandığı salaş diye tabir edilen yiyecek ve içecek mekanları özellikle Ege sahillerinde yaz-kış lüks restoran fiyatları ile yarışır hale geldi. İşletme giderleri lüks mekanlara göre çok daha düşük olmasına rağmen yoğun talep bu mekanların masumiyetini yitirmesine neden oldu?
6- Alsancak’ta bir bardak çaya neden en az 3 TL vermek zorundayız?
İşletme giderleri fazla demeyin sakın. İnandırıcı değil. Maliyeti 10 kuruşu geçmeyen bir bardak çaya 3 ila 10 TL arasında değişen ücret talep etmek her türlü ekonomik kuramın ötesindedir.