Diyabette beslenmeye dikkat çekildi
Yazar: Güncel Haberler
Ege Ãœniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen 7. SaÄŸlık Halk Kongresi kapsamında düzenlenen Beslenme ve SaÄŸlık konulu panelde gıdalarda ÅŸeker, kalbin korunmasında yaÄŸlar ve bitkisel yaÄŸlar konuları tartışıldı. KonuÅŸmacılardan Prof. Dr. Aydın Ural, sebze, meyve ve diÄŸer gıda maddelerindeki ÅŸeker oranlarına dikkat çekti. Prof. Dr. Ural, buÄŸday ununun aksine mısır unu, makarna ve pirinçte ÅŸeker seviyesinin çok düşük olduÄŸunu belirterek bu tip ürünlerin ÅŸeker hastaları tarafından kullanılmasının daha yararlı olacağını belirtti. Meyvelerin seçiminin de en az proteinli besinler kadar önemli olduÄŸunu söyleyen Prof. Dr. Ural, üzüm ve muzda yüksek miktarda bulunan ÅŸekerin, elmada çok daha az olduÄŸunu sözlerine ekledi. Beslenmemizde önemli yerleri olan bal, marmelât, reçel, çikolata ve kola gibi ürünlerin de yüksek oranda ÅŸeker içerdiÄŸini ifade eden Prof. Dr. Ural, yapay tatlandırıcı kullanılan ürünlerin kullanılmasını tavsiye etti. Ege Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Lipid PolikliniÄŸi uzmanlarından Doç. Dr. Meral KayıkçıoÄŸlu kalp hastalıklarıyla ilgili olarak yaptığı konuÅŸmasında Türkiye’de ölümlerin yüzde 55’lik bölümü beyin ve kalp damar hastalıklarına baÄŸlı olarak gerçekleÅŸtiÄŸini belirtti. GeçtiÄŸimiz haftalarda bir kalp doktorunun belirttiÄŸi yumurtanın kolesterol hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebileceÄŸi konusundaki yanlışlığa deÄŸinen Doç. Dr. KayıkçıoÄŸlu, yumurtanın ucuzluÄŸu ve doyuruculuÄŸu açısından iyi bir besin maddesi olduÄŸunu ancak günde bir taneden fazla tüketilmesinin saÄŸlıklı olmayacağını söyledi. (Ege Ajans)