Urla'da Mart Dokuzu Ot Bayramı 11. kez düzenlenecek 2024-03-04 22:00:00
Yazar: Güncel Haberler
Urla'nın geleneksel "Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı" 9-10 Mart 2024 günlerinde gerçekleşecek. Urla Kaymakamlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi'nin desteği ve Doğal Sofra Urla Derneği ve Ekonomi Üniversitesi katkısıyla 11. kez düzenlenecek etkinliğin teması "Yenilebilir, sürdürülebilir, zehirsiz otlar" olacak.
Her yıl doğaya meraklı, Akdeniz mutfağına ilgi duyanların ilgiyle izlediği etkinlikte, değişik yenilebilir Urla otlarının satılacağı sergilikler açılacak. Ayrıca ziyaretçiler yöresel otları nasıl toplayacaklarını ve hangi yöntemlerle pişireceklerini öğreten atölyelere de katılabilecek. Festival kapsamında müzik dinletileri, söyleşiler, hediyelik eşya sergilikleri açılacak.
Bu yıl yapılacak etkinlikte profesyonel rehber eşliğinde Urla Kültür Turu da düzenlenecek. Saat 14.00-17.00 arası yapılacak turda Karantina Adası, Klazomenai Antik Zeytinyağı İşliği ziyaret edilecek, 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği projeleri anlatılacak. Ayrıca Malgaca pazarı, Mermerli Çeşme, H. Kapan Camii Şadırvanı, Hersekzade Hamamı, Sanat Sokağı, Necati Cumalı Evi ziyaret edilecek. Tur için 7 Mart 2024 tarihine kadar urlaotbayrami@gmail.com adresine rezervasyon yaptırılması gerekiyor.
"Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı" kapsamında Urla Belediyesi Kent Tarihi ve Arşivi'nde İzmir Ekonomi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü akademik kadrosu tarafından hazırlanan "Crafted-Nature" adını taşıyan karma sergi açılacak. Sergide sanatçılar Elvan Özkavruk Adanır, Dilek Himam Er, Duygu Ebru Öngen Corsini, Elif Tekcan, Jörn Fröhlich, Angela Burns, Begüm Yazar, Şölen Kipöz, Derya Irkdaş Doğu, Filiz Özbengi Uslu, Başak Süller Zor'un eserleri yer alacak. Sergi 15 Mart 2024 gününe kadar açık kalacak.
"Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı"nın ana etkinlik alanı Cumhuriyet Meydanı olacak. Etkinlik kapsamında ot tanıma gezisi, tıbbi aromatik bitkiler sabun atölyesi, kompost atölyesi, gastronomi ve mutfak sanatları yemek atölyesi de düzenlenecek.
Etkinlik sırasında ot yarışması ödül töreni de düzenlenecek.
Doğal Sofra Urla Derneği Başkanı Bilge Bengisu Öğünlü, "Bu tür yerel etkinliklerle bu topraklarda hala sahip olduğumuz doğal mirasımızı doğru kullanarak amaca ulaşabileceğimiz konusunda farkındalık oluşturmak ve bu mirası geleceğe taşımak istiyoruz" dedi. Öğünlü, yöresel üretici ve esnafı da kalkındırmayı amaçlayan etkinliğin, yeniden geleneksel beslenmeyi ve sezonunda tüketilen gıdayı öne çıkarmayı amaçladığını dile getirdi.