Şair Refik Durbaş’ın adı İzmir’de yaşayacak 2023-12-02 23:35:19
Yazar: Güncel Haberler
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılında yitirdiğimiz Türk edebiyatının önemli kalemlerinden şair, yazar, gazeteci Refik Durbaş’ın adını vefat etmeden önce yaşadığı Karantina’daki caddeye verdi. Durbaş’ın ölümünün beşinci yılında düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra şairin ailesi, sevenleri ve bürokratlar katıldı.
Refik Durbaş’ın Türkiye tarihinin hiç unutulmayacak isimlerinden birisi olduğunu belirten Tunç Soyer, “Hepimizin hayatında yeri olan sözler yazdı. Hepimizin zihinlerine nakşettiği sözler yazdı. Bizim için unutulmayacak. İzmirli olmasıyla ayrıca iftihar ediyoruz. Sonuna kadar ailesinin yanınızda olacağız. Siz bize onun emanetisiniz. Nefes alıp verdikçe bilin ki burada bir kardeşiniz var. Bizim için anısı yaşatılması gereken, unutulmaması gereken biri. Caddeye ismini verdik. Çok sembolik ama anısını hep yaşatacağız” diye konuştu.
Törene katılan Refik Durbaş’ın eşi Bilge Durbaş da “İzmir Refik, Refik İzmir’di her zaman. Anılarında hep İzmir’i anlatırdı. Refik’in ismi anayurduna döndü. Herkesin kalbine dokunan bir insan ama en çok İzmir onun kalbine dokundu” dedi.
Refik Durbaş kimdir?
Şair, yazar, gazeteci Refik Durbaş, 1944 yılında Erzurum'un Pasinler ilçesinde doğdu. İzmir Necatibey İlkokulu, Karataş Ortaokulu ve İzmir Namık Kemal Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ndeki öğrenimini bitirmeden ayrıldı.
Yeni İstanbul ve Cumhuriyet gazetelerinde düzeltmenlik yaptı. İlk şiiri İzmir'de Ege Ekspres Gazetesi'nin sanat sayfalarında yayınlandı. Devinim, Gösteri, Sanat Olayı, Soyut, Papirüs gibi dergilerdeki şiirleriyle dikkat çekti. Arkadaşlarıyla birlikte 1962-1964 arasında "Evrim" dergisini, 1967'de de "Alan 67" dergisini yayınladı. "Yeni A" dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Gazetelerde sanat sayfaları hazırladı. 1992 yılında Cumhuriyet Gazetesi'nden emekli oldu. Köşe yazarı olarak değişik gazetelerde çalışmalarını sürdüren Durbaş son olarak BirGün Gazetesi'nde yazıyordu.
Durbaş'ın İkinci Yeni esintisi ile başladığı şiir yaşamı, zamanla toplumcu yönelim kazandı. Şiirlerinde içinden geldiği toplumu, işçi sınıfını, köylüleri yoksulları, çırakları, uykusuzları, mülksüzleri anlattı. Durbaş 2018 yılında, 74 yaşında, İstanbul'da yaşamını yitirdi.
"Anılarımın Kardeşi İzmir" kitabında yaşadığı semti anlattı
İlk gençliğini İzmir’de yaşayan, İzmir Namık Kemal Lisesi’nde okuyan ve bu lisede yayımlanan “Genç Kalemler” Dergisi’nde ilk yazıları yayımlanan Refik Durbaş’ın 2018 yılında yayımlanmış “Anılarımın Kardeşi İzmir” adını taşıyan bir kitabı da bulunuyor. Durbaş kitabında okurları 1960’lı yılların İzmir’ine doğru keyifli bir yolculuğa çıkartıyor. “İzmir biten değil, anıları sürekli tazeleyen bir kent. Bu çağlar boyunca da böyle olmuş, bundan sonra da böyle olacak” diyen Refik Durbaş, 60’lı yıllarda ailesiyle yaşadığı İzmir'e gidiyor kitabında. Kızlarıyla güzel İzmir’de Halil Rıfat Paşa son durağında, Köprü’nün hemen ucundaki Küçükyalı 181. Sokak’ta yaşadıkları dönemi, içtenlikli komşuluk ilişkilerini, gerçekten de masal gibi yılları şiir tadında aktarıyor okura.