Araştırma Kütüphanesi dağılıyor mu? 2025-02-10 10:00:00
Yazar: Saadet Erciyas
Kent-Yaşam'da geçtiğimiz hafta yayımlanan haberimde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Tarihi Havagazı Fabrikası Yerleşkesi'ndeki Araştırma Kütüphanesi'nden söz etmiştim. 2023 yılında açılan şair, yazar Süreyya Berfe ile gazeteci - yazar Orhan Koloğlu'nun kişisel kütüphanelerinden bağışlanan kitaplarına ve eşyalarına ev sahipliği yapan mekandaki değişime değinmiştim. Berfe'nin 3 bin kitap ile 115 dergisinin, Şubat ayında açılması planlanan Konak Metro İstasyonu'nda hazırlanan Süreyya Berfe Kitaplığı'na taşınacağını aktarmıştım.
Vural: Haberim var ama...
Araştırmacıların kullanımına açılan, büyük ilgi gören, içindeki kitapların ödünç verilmediği bu değerli koleksiyon, Süreyya Berfe'nin kurucusu olduğu İlkdördün Kültür ve Sanat Vakfı tarafından, yazar hayattayken "koleksiyonun bütünlüğünün korunması ve birlikte sergilenmesi" şartıyla bağışlanmıştı. Vakfın Başkanı Gülnur Vural, yazarın 60 yılda oluşturduğu koleksiyonun yerinin değiştirileceğine ilişkin belediyeden kendisine bilgi verildiğini, ancak o sırada nereye taşınacağının kesinleşmemiş olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Haberinizi gördüm. Belediye ile yaptığımız görüşmede kitaplığın nereye taşınacağı netleşmemişti. Koleksiyonun bütünlüğünün bozulmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu kitaplar bağışlanırken İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bir bütün olarak sergilenmesini kararlaştırmıştık. Burası bir müze kütüphane çünkü. Sadece kitaplar değil, Berfe'nin kişisel eşyaları da var. Hatta o dönem bir başka önemli kurum açılacak yeni kütüphane için Berfe'nin kitaplarının bir kısmına talip olmuş, bu öneriyi kabul etmemiştik. Belediye ile bağış konusunda yapılmış bir protokolümüz de bulunuyor."
Süreyya Berfe'nin değerli bir şair ve iyi bir koleksiyoner olduğunu anlatan Vural sözlerini şöyle sürdürdü:
"Süreyya Berfe, kitaplığının araştırmacıların, öğrencilerin yararlanacağı İzmir'de bir kütüphanede yer almasından büyük mutluluk duymuştu. Yıllar içinde çocuklarıymış gibi üzerine titrediği, büyüyüp geliştirdiği kütüphanesini kente emanet ederken gözü arkada kalmamıştı. Yazarlar için bir bütünlük oluşturan bu eserlerin bir arada sergilenmesi ayrı bir değer taşıyor. Bir kültürel miras burası. Umarım her biri nadide eserler olan ve büyük emekle 60 yılda derlenen bu kütüphanedeki kitaplar, dergiler Tarihi Havagazı Fabrikası Yerleşkesi'nde olduğu gibi bir arada sergilenmeye devam eder."
Süreyya Berfe'nin kitaplarının bir bölümü halen Araştırma Kütüphanesi içinde sergilenirken, yazarın duvarlardaki fotoğrafları, kişisel eşyaları ve kitapları Konak Metro İstasyonu'ndaki kütüphaneye yerleştirilmiş durumda. Dergiler ise şimdilik kolilerde gideceği yeri bekliyor.
Sırada Orhan Koloğlu kitaplığı mı var?
Öte yandan, Araştırma Kütüphanesi'nin bulunduğu alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi işletmesi olan Grand Plaza'ya devredildiği belirtiliyor. Mekanda işlev değişikliği yapılacağı, kütüphane içinde bulunan Orhan Koloğlu'nun bağış kitaplığının da açılacak bir başka kütüphaneye aktarılacağı dile getiriliyor.
Bağışçıları düşündüren tutumlar
Araştırmacılara Tarihi Havagazı'ndaki geniş alanda rahat çalışma olanağı sunan Süreyya Berfe Kitaplığı'ndaki tüm eserlerin, daha küçük bir mekan olan Konak'taki Metro İstasyonu'nda hazırlanan kitaplıkta araştırmacılara nasıl hizmet vereceği ise merak konusu olmayı sürdürüyor.
***
Edebiyat severlerin düzenli olarak katıldığı sevdikleri kitapları okuyup birlikte tartıştıkları kitap kulüplerine her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor.
Karşıyaka Belediyesi'nin geçen dönem başlayan ve bir biblioterapi çalışması olan kitap kulübü, Funda Sakaoğlu Eryek yönetiminde sürüyor. Kitapseverler her ayın ilk cuma günü kitap kulübünün çatısı altında Çarşı Kültür Merkezi'nde bir araya geliyor.
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın döneminde iki kitap kulübünün çalışması başlatılmış durumda. 2025 yılının Ocak ayında başlayan yeni kitap kulübü "Bilim Kurgu ve Yeraltı Edebiyatı Okumaları"nı içeriyor. Kaan Can Oyman yönetiminde düzenlenen okumalar Karşıyaka Cihat Kora Kütüphanesi'nde 15 günde bir gerçekleşiyor.
Karşıyaka Belediyesi Mart ayında ise bir kitap kulübü çalışması daha başlatacak. Her ayın üçüncü Cumartesi günü gerçekleşecek kitap kulübü, Pürlen Bağdatoğlu yönetiminde gerçekleşecek. Çalışmaların tamamı ücretsiz ve herkese açık olarak yapılıyor.
Karşıyaka Belediyesi'nin kitap kulüp çalışmalarının duyuruları, okunacak kitapların listeleri sosyal medyada "karşiyakakultur" ile Karşıyaka Belediyesi'nin hesabından okurlara duyuruluyor. "Bilim Kurgu ve Yeraltı Edebiyatı" kulübüne katılan okurlar için 22 Temmuz 2025 tarihine kadar okunacak kitapların listesi de paylaşılmış durumda.
Yakın'da Okuma kulübü
Kitap dostlarını bir araya getiren bir başka kitap kulübü ise Yakın Kitapevi'nde başladı. Bu yılın Ocak ayında yaşama geçen "Yakın Okuma Kulübü" etkinlikleri Dr. Nilgün Katipoğlu yönetiminde gerçekleşiyor. Okurlar her ayın son salı günü Alsancak'taki Yakın Kitabevi'nde saat 18.00-19.00 arasında buluşuyor. İsteyen herkese açık ve ücretsiz olan okuma kulübünde, Türk edebiyatının değerli yazarlarının eserleri okunuyor, yorumlanıyor, edebiyat tartışmaları yapılıyor.
***
İzmir Atatürk Lisesi "Bilinçli Tüketici Kulübü" öğrencilerinin öğretmenleriyle birlikte başlattığı, huzurevlerindeki yaşlıların kalplerini ısıtacak "Birlikte Ördük" imecesi tüm hızıyla sürüyor. Proje kapsamında 4-5 numara şiş kullanarak ve 30 ilmek atıp 30 haroşa dişi olarak üretilen parçalar birleştirilerek rengarenk yün battaniyelere dönüşüyor.
İzmir Atatürk Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Benal Hepsöğütlü, hazırlanan parçaların bir araya getirilerek yüzlerce çınarın yüreğini ısıtan sevgi battaniyelerine dönüştüğünü söyledi. Hepsöğütlü, "Kampanyamız Türkiye'nin her yerinden büyük ilgi gördü. Battaniyeleri oluşturacak rengarenk yün parçaları her gün kolilerle okulumuza ulaşıyor. Örgü öremeyen vatandaşlar da yün ve iplikler göndererek katkılı oluyor" dedi.
Projeye hem kız hem erkek öğrencilerin katıldığını anlatan Benal Hepsöğütlü, öğrencilerin huzurevinde yaşayan yaşlılara teslim edecekleri battaniyeler için canla başla örerken ortaya çıkan eserlerden de çok memnun olduklarını dile getirdi. Öğrencilerin el becerilerinin geliştiğini ve streslerini attıklarını belirttiğini anlatan Hepsögütlü, "Pansiyonda kalan öğrenciler gece geç saatlere kadar örgü örmekten duydukları mutlulukları dile getiriyorlar" diye konuştu.
"Birlikte Ördük" projesi için yün parçaların son teslim tarihi 7 Mart 2025. Yürekleri ısıtacak bu güzel sosyal yardımlaşma projesine siz de 30 ilmek, 30 sıra haroşa örgüyle katkılı olup İzmir Atatürk Lisesi'ne iletebilirsiniz. Projeye katkılı olan İzmir Kız Lisesi Mezunları da sosyal medyada yaptıkları duyuruda hazırladıkları parçaları 27 Şubat 2025 tarihinde okula teslim edeceklerini belirttiler.
***
Bu yıl 2-6 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek 61. Kütüphane Haftası "Üreten Kütüphaneler" temasıyla düzenlenecek. Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Başkanı Hatice Gümüş, "61. Kütüphane Haftası programımızın kilometre taşlarını görüşmek üzere, ilk toplantımızı 11 Şubat 2025 Salı günü İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nde gerçekleştireceğiz. Bu yıl da okurları zengin bir program bekliyor" dedi. Gümüş, geçen yıl atölye çalışmaları, konferans, konser, panel, yaratıcı drama, okur yazar buluşması, sergi ve söyleşilerden oluşan kütüphane haftasının bu yıl da kentteki paydaşlarla birlikte zengin bir içerikle okurla buluşacağını söyledi.