Yahudi Kültür Mirası kentin kültürel zenginliği 2024-02-01 13:35:00
Yazar: Güncel Haberler
İzmir'in Yahudi Mirası'nı kayda geçirerek farkındalık oluşturmayı amaçlayan "İzmir’in Kültürel Zenginliği – Yahudi Kültür Mirasının Sürdürülebilirliği Projesi" tamamlandı. Proje Avrupa Birliği, İzmir Musevi Cemaati Vakfı ve Kentimiz İzmir Derneği proje ortaklığında gerçekleştirildi.
İzmir Musevi Cemaati Vakfı projenin tamamlanmasına ilişkin yaptığı açıklamada 2020 yılının Ağustos ayında başlayan projenin amacının, İzmir Yahudi kültür mirasını kentin kültürel zenginliği içinde sürdürmek için yeni bir sivil toplum platformu geliştirmek olduğu belirtildi.
Açıklamada 42 aylık bir süre içinde tamamlanan proje boyunca somut ve somut olmayan kültür mirasının korunmasına ve yaşatılmasına yönelik çalışmalar anlatıldı.
Avrupa'nın 25 ülkesinden uzmanlar geldi
Proje süresince İzmir’de kültürel mirasla ilişkili çalışmalar yürüten kamu kurumları, yerel yönetim birimleri, akademi ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek çok sayıda toplantı, çalıştay düzenlendi.
Kültür mirasının korunmasına yönelik bir platform ve platforma ait bir merkez oluşturuldu. İzmir’de Avrupa'nın 25 ülkesinden gelen Yahudi kültürü ve mirası rotaları üzerine çalışan uzmanlarla birlikte, üç gün süren "Ulusötesi Farkındalık Arttırma Etkinliği" düzenlendi. Dokuz Eylül ve Yaşar Üniversiteleri'nin ilgili bölümlerince öğrencilere uygulama gezileri yapıldı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi ile Kemeraltı'nda Kültürel Miras Merkezi planlama çalışması gerçekleştirildi.
Proje kapsamında Havralar bölgesi için bir master plan çalışması ile 17. Yüzyıla tarihlendirilen Hevra ve Forasteros sinagogları için restorasyon projeleri hazırlandı. Restorasyon projeleriyle Eski Yahudi Mahallesi'ndeki sinagoglar yerleşkesinde tüm mekanların ziyaret edilebilir hale gelmesi ve kümelenmiş sinagoglar arasında gezilebilmesi hedefleniyor. İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki Havralar bölgesinde bulunan ve Havra Sokağı’nı çevreleyen dördü birbirine bitişik inşa edilmiş olan dokuz sinagog, bir hahamhane ve kortijolar, dünyada benzeri bulunmayan bir mimari ve kültürel kompleks oluşturuyor. Çalışmalar kentin kültürel mirasının geleceğe aktarılması açısından da büyük önem taşıyor.
Kitaplar da yayımlandı
Proje kapsamında araştırma çalışmaları gerçekleştirilerek, İzmir'in miras literatürünü zenginleştiren eserler de yayımlandı. Yazar Raşel Rakella Asal ve yazar Sarit Asal Bonfil tarafından kaleme alınan "Anıların İzinde İzmir Yahudileri", yazar Dr. Siren Bora’nın kaleme aldığı "İzmir Yahudi Basını" ile "İzmir Yahudi Toplumunda Kadın", İsviçre Yahudi Müzesi Küratörü Christina Meri tarafından hazırlanan "İzmir Sinagogları’nın Ritüel Tekstilleri" kitapları okurlarla buluştu.
İleride oluşturulması hedeflenen dijital arşiv için proje süresinde üç farklı kategoride altyapı çalışmaları da gerçekleştirildi. Bu kapsamda mezar taşları, derkenarlar ve el yazması şivitiler dijital ortama aktarıldı. Proje faaliyetlerini tanıtmak amacıyla internet sitesi (www.izmirjh.com) kuruldu. Sitede projenin yanı sıra Yahudi kültür mirasına ait tarihi yapılar, iz bırakan karakterler, gastronomi, dil, el sanatları, müzik gibi farklı alanlarda bilgilere de yer verildi.