Çınarlı Radyosu yayına tekrar başlayabilir 2021-12-09 23:00:00
Yazar: Uzm. Dr. Metin Özer
İzmir Mithat Paşa Erkek Sanat Enstitüsü ve İstanbul Maçka Sanat Enstitüsü’ne Celal Bayar ve Adnan Menderes’in de imzasının bulunduğu 10.04.1953 tarih ve 4/591 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla verici telsiz tesisatı kurulması izni verilmişti. 1958-1959 öğretim yılında İzmir’in ilk meslek okulu olan Mithat Paşa Sanat Enstitüsü'ne bağlı elektrik ve radyo bölümleri Köprü semtindeki bir binada eğitime başlamıştı. İlk anten burada kurulmuş, bölüm daha sonra Güzelyalı Pratik Kız Sanat Okulu'nun bulunduğu binaya taşınmıştı. 1961-1962 öğretim yılında İzmir Elektrik Radyo Sanat Enstitüsü adıyla ayrı bir müdürlük olarak bağımsızlığını kazanmıştı.
1960 yılında önce kısa dalga, sonra da orta dalgadan yayına başlayan radyonun bünyesinde vericilerin ve yansıtıcılarının imalatı ve bakımları da yapılmaktaydı. Yayın sırasında elektronik bölümü öğrencilerinin de eğitimleri yapılır, programa aktif olarak katılmaları sağlanırdı. Bu programlarda yetiştirilen birçok liseli radyocu TRT kadrolarında yer bulurlardı. Özellikle her yıl Mayıs ayında çeşitli kuruluşlar okul idaresine başvurarak, kendi iş kollarında eğitim almış mezunların hemen işe başlayabileceklerini bildirirlerdi.
Radyo 1966 yılında Çınarlı semtinde yapılan okul binasına taşınmış, 1953’te alınan belgeye dayanarak radyo yayınlarını sürdürmüştü. 1971’de teknik liselerin programı hazırlanmış, sanat enstitülerinin meslek liselerine dönüşmesi sağlanmış, okulun ismi Çınarlı Meslek Lisesi olmuştu.
Çınarlı Radyosu unutulmamalı
1970’li yıllarda sabah 10.00-12.00, öğleden sonra 14.00-16.00 saatleri arasında müzik yayını yapan Çınarlı Radyosu'nun o günlerde İzmir Radyosu'na göre daha çok dinlendiği söylenmekteydi. Çınarlı Radyosu'na çuvallar dolusu istek mektuplarının geldiği, her müzik parçasının çalınamayacağı bilinirdi.
İstanbul’daki plak şirketleri yeni çıkan şarkıların kayıtlarını gönderdiklerinden Çınarlı Radyosu'nun büyük bir plak ve kaset koleksiyonu vardı. Özellikle fuar zamanı İzmir’de program yapan Barış Manço, Erol Büyükburç, Nükhet Duru, Ahmet Özhan, Ayla Dikmen gibi sanatçılarla radyo söyleşileri yapılır, plakları çalınırdı. Yerel sanatçılar sazlarıyla, sözleriyle programlarda yer alırlardı.
“Çınarlı Radyosu” dendiğinde aklımıza yapılan yayınlar, yetiştirdiği teknisyenler ve yokluklar içersinde imal edilen cihazlar gelmektedir. Çınarlı Radyosu 1992 yılında FM bandı 100 kHz’den yayın yaparken, aynı frekansının daha güçlü vericiler kullanan özel bir şirkete tahsis edilmesiyle yayınına kapalı devre olarak devam etmek zorunda kalmıştı. 2006 yılında ise yayını tamamen durdurulmuştu. 1953 yılından itibaren resmi izinli radyosu ve eğitim veren bir bölümü olan, teknisyen yetiştiren bu okulun şimdi radyosunun olmaması çok üzücüdür.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) web sitesinde İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı'nın sayfasında sıkça sorulan sorulara ve yanıtlara yer verilmiş. "Yayıncı olmak ve yayın yapabilmek için ne yapmalıyız?" sorusuna verilen yanıtta, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun gereği yayıncı olabilmek için münhasıran yayıncılık amacıyla kurulmuş anonim şirket olma zorunluluğu bulunduğu belirtiliyor. Web sayfasında "Karasal ortamdan yayın lisansı nasıl alabiliriz?" sorusu da şöyle yanıtlanmış:
"Üst Kurulca bugüne kadar uydu ve kablo ortamından yapılan yayınlar hariç karasal ortamda yayın yapan hiçbir yayın kuruluşuna yayın lisansı verilmemiştir. Hâlihazırda karasal ortamda radyo ve televizyon yayını yapan kuruluşlar 1995 yılında süresi içerisinde başvuruda bulunan ve 6112 sayılı yasanın Geçici 4 üncü maddesi birinci fıkrası uyarınca belirlenen geçici rejim çerçevesinde yayın yapan kuruluşlardır. Bu kuruluşların Üst Kurula karşı yükümlülüklerini yerine getirdikleri sürece 6112 sayılı yasanın Geçici 4 üncü maddesi birinci fıkrası uyarınca geçici olarak ve müktesep hak teşkil etmemek kaydıyla yayın yapmalarına müsaade edilmektedir."
Radyo yayını yapabilmek için anonim şirket olma zorunluluğu Çınarlı Radyosu'nun önündeki en büyük engeldir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) proje okulu olan Konak - Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin birçok kuruluştan da eğitim desteği aldığı unutulmamalıdır. Bu sorunun ve diğer sorunlarının çözümü için bu okuldan mezun olmuş kişiler, iş insanları ve yöneticiler başta olmak üzere herkese görevler düşmektedir.
Çınarlı Radyosu yayına başlayabilir
Çınarlı Radyosu'nun yayınını tekrar başlatma çabası içersinde olduğu, izin alınabilse veya uygun bir formül bulunsa, hemen yayına başlayacak cihaza, stüdyoya ve teknik kadroya sahip olduğu bilinmektedir. Yakında anonim şirket statüsündeki özel bir radyo kanalından haftada iki kez Çınarlı Radyosu'na özel yayın yapılacağı, ilk yayının "mezunlar kulübü" adını alacağının söylenmesi umut vericidir.