Çok olduğunda... 2021-12-06 22:00:00
Yazar: Emel Akçay Uzun
Yeni yıl yaklaştığında sanırım hayal kurma gücümüz çokça artıyor. Her yeni yıl yaklaşırken belli başlı hayallere dalma huyum vardır. Yeni versiyon mesleğim; eğitim koçu olmamla birlikte son üç yıldır da çok düzenli bir şekilde "hayal panosu” etkinliğimi hem kendim için hem de öğrencilerim için gerçekleştirmekteyim. 2022 yılı için dördüncüsünün doğumuna hazırlanıyorum.
İşin içinde hayal olunca en eğlendiğim etkinlik haline geliveriyor. Elimde değil, bu konuda yerinde duramayan çılgın bir çocuğa dönüşüveriyorum. "Hayal panosu nedir?" diye soracak olursanız, anlatayım hemen. Belirli bir yaşam hedefine odaklanmak, konsantre olmak ve sürdürmek istiyorsanız, işte "Hayal panosu” tam da bu işe yarayacak aracı buldunuz demektir.
Bunun için ne yapabileceğinize gelelim. Hayatınızda olmasını, elde etmeyi veya sahip olmayı istediğiniz her şeyi temsil eden görüntüleri, düşünceleri, metinleri bir panoya topluyoruz veya bunları dijital ortamda oluşturuyoruz. En son bu çalışmaya Burcu Özyürek Alp’in kurduğu Profesyonel Koçluk Akademisi’nde profesyonel koç Elif Davaslıoğlu’nun gerçekleştirdiği "hayal panosu atölyesi"nde katılmıştım.
İşte o gün her birimiz hayallerimizi panolara işleyecekken Elif Davaslıoğlu, Albert Einstein’in "Her şey enerjidir ve her şey yalnızca bundan ibarettir. Sahip olmayı istediğiniz gerçekliğin frekansına uyumlandığınızda artık yapacak bir şey yoktur, o gerçeklik size ait olur. Bundan başka bir yol yoktur. Bu felsefe değildir. Bu fiziktir” sözüyle karşılamıştık.
Rengarenk objeler içinde kendimi kaybedercesine hayallere dalmışken Elif Davaslıoğlu, sorularını birbiri ardına sıralıyordu...
"Senin için önemli olan ne? En çok neye odaklanmaya ihtiyacın var?”
Her yılda da hayallerimin bir bir gerçekleştiğini görmekteyim. Bunun için çok mutluyum. Bir zamanlar Milli Piyango’nun yılbaşı çekilişi çok heyecanlı geçerdi. Büyük ikramiye hangi kente çıktıysa gazetecileri de bir telaş alırdı, bu özel kişiyi bulmak için çünkü o yılda hayalini gerçekleştirecek kişi önemliydi. Evet gerçekten de eğer o para çok olursa ne yaparız? Madem hayal kuruyoruz, bu meseleyi de o zaman iyice düşünmek planlamak gerekir.
Gelecek hayalim...
Ben hazırım. Yıllar içerisinde kurguladığım öyle bir hayalim var ki! Şimdi burada sizlere açık gönüllülükle anlatmak istiyorum:
Günlerden bir gün çok ama çok param oldu. Şehre çok yakın ancak çevresi sakin, huzurlu, doğa içinde ve sessiz bir yerde tek katlı çok konforlu bir eve taşındım. Evim hem deniz kıyısında hem dağ manzaralıydı... Havalar sıcakken denize girip, her gün doğa içinde yolculuklara çıkıyordum.
Evimin bahçesine hep hayalini kurduğum atlı karıncamı çalıştırıp, rahatça biniyordum. Bu sırada uçan kuşlara, ağaçlara, denize, dağa el sallayıp şarkılara eşlik ediyordum. Bazen bu mutluluk şelalesine arkadaşlarım ve sevdiklerim de katılıyordu. Zaman keyiflice akıyordu.
Artık yaşamayan bir zeytin ağacının gövdesini halen bu dünyada var olsun diye yaptırdığım masamda yeni yazılarımı yazıyordum. Yeni bir tiyatro oyununu yazmaya başladığım için çok mutluydum.
Öğrenmek isteyen, okumak isteyen çocuklar eğitimlerini güzelce sürdürsün diye harika bir vakıf kurmuştum. Haftada bir kez vakıf işlerinin verimli sürdüğünü görüp katkı sunmak üzere çalışmaya gidiyordum.
Bir de haftanın beş günü yeni açtığım çiçekçiye doğru yol alıyordum. Yalnız bu herhangi bir çiçekçi değil! Tüm geliri çalışanlara aktarılıyordu. Ben sadece her gün belli saatlerde gelenlere çiçek buketi yapmakla ve işlerin keyifli yürüdüğünden emin olmakla mükelleftim. Bazen parasının yetmeyeceğini anladığım müşterilere en iyi buketi en iyi tasarımla ücretsiz hediye etme yetkim vardı.
Emeğimdeki tüm kazancım, tanıdığım tanımadığım insanların yüzlerindeki gülümseme içindi... Burada şu anda yüreğimden, ruhumdan geçenleri somutlaştıranlara... Bana hayal kurmamı sağlayanlara teşekkür ederim. Böylelikle yeni yılınızı kutlarım. Hayal kuralım çünkü mutluluk yayıldıkça yayılmış ve son sözü de Albert Einstein söylemiş:
"Hayal gücü güç verir. Hayal gücü her şeydir. Sizi bekleyen güzelliklerin ön izlemesi gibidir. Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.”
(Fotoğraflar: Ercan Akgün)