Ayvalık’ta yaşlılara ikinci bahar 2021-09-23 12:00:00
Yazar: Uzm. Dr. Metin Özer
Kent gözlemcisi-yazar Orhan Beşikçi, turist rehberi-yazar Mehmet Gülümser, şair Cem Seyhun Ünbay, gazeteci-yazar Alaattin Gürırmak, fotoğraf sanatçısı Atilla Özdemir ile birlikte Ayvalık Belediye Başkanı Sayın Mesut Ergin’in davetlisi olarak 18-19 Eylül günlerinde Ayvalık’taydık. Hafta sonu olmasına karşılık başkan görevi başındaydı. Basın Danışmanı Işık Teoman ve diğer görevliler tüm sorularımıza içtenlikle cevap verdiler.
Belediye Başkanı Ergin, Ayvalık için yaptıklarını anlatırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadık. Ardından Ayvalık’ta geliştirdikleri yeni projelerini, Cennet Tepesi'ni, belediye hizmet binasına dönüştürülen eski vergi dairesini, alışveriş merkezine dönüştürülen Kırlangıç Tesisleri'ni, çekek ve marina yerini, Bekir Coşkun Kütüphanesi'ni tek tek gezdirerek yerlerinde bilgiler verdi.
Tıp doktoru olduğum için ilgimi en çok temeli yeni atılmış “Yaşlı Bakımevi” çekti. Aslında Ayvalık-Sakarya Mahallesi'nde halen 10 yaşlı erkek bireyi barındıran bir bina varmış. Başkan Mesut Ergin, 2020 yılı Eylül ayında imzalanan protokol ile bakımevi inşaatının bağışçı Cihan Şişman tarafından iki yıl içersinde yapılması için imza altına alındığını, “Sebahat-Cihan Şişman Yaşlı Bakımevi” adını alacak Sahilkent Mahallesi'ndeki tesisisin iki özel bakım ünitesi, 17 erkek, 17 kadın ve 10 da ailelerin kullanacağı 46 oda ile hizmet verileceğini anlattı.
Günümüzde Batı ülkelerinde doğurganlığın azalmasına karşılık, 65 yaş üstü yaşlı nüfus artmaktadır. Ortalama yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak muhtaç kişilerin bakım hizmetlerine duydukları ihtiyaç da artmaktadır. Türkiye'de de yaşlı nüfus, yüksek bir hızla artış göstermektedir. Ayvalık’ta da, çevrenize şöyle bir baktığınızda yaşlı kişilerin oranının fazla olduğunu görürsünüz.
Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Ayvalık’ta da günlük işlerini yapabilmek için bir başkasının yardımına ihtiyaç duyan yaşlıların hizmet aldığı merkezlere ihtiyaç vardır. Ruh sağlığı yerinde olan, bulaşıcı hastalığı olmayan, yatağa bağımlı, bedensel (göz - kulak - kol - bacak) özürlü veya demansı (bunama) olan yaşlı bireyler bu merkezlerden faydalanıyor. Burası sadece Yaşlı Bakımevi değil, yaşam alanı haline geliyor.
Günümüzde “Yaşlılık" (Geriatri) ayrı bir bilim dalı olmuştur. Yaşlılarda hastalığın teşhisi, tedavisi ve önlenmesi ve yaşlanmaya özgü sorunlar öne çıkmaya başlamıştır. Merkezlerde bu konuda eğitim almış uzman doktorlar, hemşire, fizyoterapist, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı, psikolog ve bakıcılarla birlikte çalışmaktadırlar.
Sadece hastaların değil sağlıklı yaşlanmak isteyenlerin de bu merkezlere başvurması tavsiye ediliyor. Yaşlı Bakım Merkezi, Evde Bakım ve Aş evi ile koordine edilerek evlerinde yaşayabilen yaşlı bireylere hizmet götürülebiliyor. Yaşlı Bakım Merkezi sosyalleşme olanakları kısıtlı tüm yaşlı bireyler için bir kulüp görevi de yapabiliyor.
Ayvalık’ın 2021 yılında kayıtlı nüfusu 71 bin 725 olmasına karşılık yazın bu sayı on kat artıyor. Gelen misafirlerin de birçoğu yaşlı kişiler. Avrupalı ve Amerikalı zengin yaşlılar tatil yaparken geriatrik sorunlarının da giderilmesini talep ediyor. Bu da Ayvalık için yeni bir sektörün kapılarını açabilir. Bu hizmetlerin eğitimini alan gençler için yeni iş olanakları da sağlanmış olur. Ülkemizde sadece 22 belediyenin gerçek anlamda tescilli yaşlı bakımevleri olduğunu göz önüne alırsak, Ayvalık Belediye Başkanı ve ekibi çok önemli bir konuya parmak basmış durumda.
Atatürk’ün 13 Nisan 1934’de ayak bastığı Ayvalık’ın tarih kokan sokakları, balığı, denizi, kumu, güneşi, zeytini, sabunu ile birlikte yakında “Yaşlı dostu şehir” ünvanını alması hiç de şaşırtıcı olmayacak.