Tire şiş köfte coğrafi işaret aldı 2021-02-06 22:00:00
Yazar: Güncel Haberler
Tire’nin ünlü lezzeti “Tire şiş köfte” coğrafi işaret almaya hak kazandı. Türk Patent ve Marka Kurumu, coğrafi işaret sürecini tamamlayan Tire Ticaret Odası’nın başvurusunu onayladı.
Tire Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı, Tire şiş köftenin 1900’lü yılların başından buyana ilçeye özgü, aranan lezzetlerden biri olduğunu söyledi. Delikanlı, “Coğrafi işaret sayesinde, belirlenen standartlara göre üretilecek olan bu meşhur lezzetimizin marka değerini de korumuş olacağız. Tiremize hayırlı olsun” dedi.
Tüketiciye iki şekilde sunuluyor
Küketiciye iki şekilde sunulan Tire şiş köfte, tüketilmeden önce iki kez pişirmeden geçiriliyor. Et işleme tesisleri tarafından hazırlanıp ön pişirmeden geçirilen Tire şiş köfte yarı mamül olarak satıldığı gibi aynı zamanda lokanta ve restoranlarda, bakır tavalarda terayağı ile pişirilerek tüketiciye sunulabiliyor.
Tire şiş köftenin üretim yöntemi
Mezbaha veya kasaptan alınan karkas ve/veya parça et kemik, damar, sinir, zar ve fazla yağından ayıklanıyor. Ayıklanan etteki yağ oranı en fazla yüzde 20, toplam et protein oranı kütlede en fazla yüzde 16 düzeyinde oluyor. Temizlenen löp et en fazla yüzde 2 oranında tuzlanıyor. Köfte harcına unsuz veya en fazla yüzde 2 oranına kadar buğday unu eklenebiliyor.
Tire şiş köfte belirtilenler dışında katkı maddesi içermiyor. Tuzlanan et kıyma makinasının 3 veya 3,5’luk ayna/süzgecinden iki kez geçirilerek kıyma haline getiriliyor. Kıyma tercihen 16-24 saat, 0 - +4 derece aralığında soğuk odada ya da dolapta dinlendirilmeye bırakılıyor.
Dinlenen kıyma yeniden kıyma makinasının 3 veya 3,5’luk ayna/süzgecinden geçirilerek sıkma aşamasına getiriliyor. Sıkma için 50 santimetre uzunluğunda, 5 milimetre kalınlığında krom kare şiş gerekiyor. Tire’de Tire Şiş Köfte yapımında ustalaşmış üreticilerin el yordamıyla şişe sıktıkları kıyma odun ateşindeki mangal üzerinde merkez ısısı en az 72 derece olana kadar tütsülenerek ön pişirmeden geçiriliyor.