Türkiye kırmızı ette dünya şampiyonu
Yazar: Güncel Haberler
![Türkiye kırmızı ette dünya şampiyonu](https://kentyasam.com.tr/wp/wp-content/uploads/images/2016/20160624110649.jpg)
Global Restoran Yatırmları A.Ş.’nin Genel Müdürü Bahar Özürün, Türkiye’nin kırmızı et fiyatlarında “dünya şampiyonu” olduğunu belirtti. Mavişehir’deki KasapDöner Restoran’da İzmir basınıyla bir araya gelen Özürün, Ramazan ayı nedeniyle et fiyatlarının daha da arttığını söyledi.
“Fiyatların kontrol altına alınması için piyasanın dışa açık hale getirilerek, alınacak yüksek vergiyle yerli hayvancılığın sübvanse edilmesi gerek” diyen Özürün, karkas etin fiyatlarındaki artışın son dönemlerde yüzde 10’u geçtiğini belirtti. Ramazan ayı nedeniyle et fiyatlarının daha da arttığını kaydeden Özürün şu görüşleri dile getirdi:
“Et fiyatlarında süreklilik gösteren artış hızlı büyümenin önündeki en büyük engel. Karkas etin kilogram fiyatı 25 lirayı geçmiş durumda. Böyle bir rakam dünyada yok. Bunun en önemli sebebi, kırmızı et piyasasının dışa kapalı bir piyasa olmasından kaynaklanıyor."
Et fiyatlarının daha makul seviyelere çekilmesi için en uygun yolun kırmızı et piyasasını dünyaya açarak alınacak vergilerle yerli hayvancılık sektörünün fonlanması olduğu görüşünü dile getiren Özürün, “Fiyat dengeleme amacıyla kısıtlı süreli olarak yapılacak ithalatlara konan vergilerle ciddi bir kaynak yaratılabilir. Bu da besi materyali başta olmak üzere yerli hayvan üreticilerine destekleme ve fonlama yönünde kullanılırsa et fiyatları sorununu kısa vadede olmasa da orta vadede ardımızda bırakabiliriz” dedi.
Fiyatlar dünyada düşüyor bizde artıyor
Dünya genelinde gıda fiyatlarının son beş yılın en düşük seviyelerine gerilediğini ama Türkiye’de fiyatlarda artan bir eğilim olduğunu kaydeden Özürün, basın toplantısında dünyadaki et fiyatlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Etteki durum ise çok daha vahim, gelire oranladığımızda et fiyatları ülkemizde astronomik düzeyde bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde kişi başı Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 50 bin dolar civarı iken 1 kilogram kıyma 22 liraya karşılık geliyor. Türkiye’de milli gelir bunun beşte biri olduğu halde ortalama kıyma fiyatı 35 lira. Almanya’da ise 40 bin dolar gelire karşın kıyma fiyatı 15 lira. Bu nedenle, ana girdisi et olan dönerde bizim açımızdan en zorlayıcı konu et fiyatları.“
Hamburger insanları şişiren bir ürün
Firmalarının “Hamburger çocuklarına döner yedirmeye geliyoruz” sloganıyla tüketicilere ulaştığını anlatan Bahar Özürün, Anadolu'da zincir döner restoranı bulunmadığını, hedeflerinin 38 olan şube sayısını artırarak Anadolu’ya açılmak olduğunu kaydetti. Özürün, Anadolu'ya yapacakları açılımın İzmir’den başlayacağını da söyledi.
Toplantıda özellikle çocuklar tarafınadn çok sık tüketilen hamburger ile döneri karşılaştıran Özürün, hamburgerin insanları şişiren ve gerçek anlamda beslemeyen bir ürün olduğuna dikkat çekti ve şu bilgileri paylaştı: “Hamburgerin şeker, mayonez, ketçap gibi ürünlerden dolayı insanları şişiren gerçek anlamda beslemeyen bir yiyecek türüdür, içindeki şeker nedeniyle çabuk acıktırır. Dönerde et, yani protein yiyerek hem gerçek anlamda doyuyor hem de ihtiyaç duyduğumuz besinleri alıyoruz. Dönerimiz lezzetini etin marinasyonunda kullandığımız yoğurt, soğan suyu, tuz ve karabiberden alıyor, içinde doğanın bize vermediği hiçbir katkı bulunmuyor.Ne lezzet algısını artırmak için gıda sanayinde yoğun olarak kullanılan monosodyum glutamat (MSG) ne de başka bir katkının kullanımını asla uygun bulmuyoruz. Bunların neden olabileceği hasarların boyutunu bilmek mümkün değil, tabiatın verdiğinin dışındakini kullanmamak gereğine inanıyoruz.”
Tavuk dönere dikkat
Yaz aylarında tüketimi artan tavuk konusuna da dikkat çeken Bahar Özürün, “Dışarıd atavuk döner yerken iki kere düşünün” dedi. Özürün, “35 derece sıcağın altında şişe dizilip bütün gün pişirilen tavuk dönerler son derece sağlıksızdır. Tavuk döner soğuk ortamda üretilmeli, şoklandıktan sonra -18 derecede depolanıp soğuk zincir kırılmadan satış noktasına sevkedilmelidir. Bu şekilde kullanılan tavuk dönerin dışı pişerken iç kısımları hala donuk kaldığı için bakteri üreme riski taşımaz, ancak taze takılıp pişirilenlerde birkaç saat içinde kokuşma ve bozulma gerçekleşir. Tavuk dönerde diğer bir önemli kuralkullanıldığı gün mutlaka tüketilmesidir, kalan kısım varsa asla başka şekilde değerlendirmeye çalışmamalı ve imha edilmelidir” bilgisini paylaştı.