Bakliyat ye, sağlıklı ve uzun yaşa
Yazar: Güncel Haberler
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan başvuru üzerine, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Örgütü 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan etti. Bu doğrultuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü öncülüğünde ilgili kamu ve sektör temsilcilerinden oluşan Çalışma Grubu, bakliyat tüketimini özendirmek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla İzmir’de etkinliklere başladı.
Bakliyat yılı kapsamında İzmir Ticaret Borsası önünde, bakliyat ürünlerinden oluşan yemekler halka ikram edildi. Yaklaşık bin kişilik yemeğin dağıtıldığı etkinlikte halka ilk ikramı İzmir Valisi Mustafa Toprak yaptı.
Dağıtımın öncesinde konuşan Mustafa Toprak; “Bu ürünlerin tüketim alışkanlıkları içerisinde yer etmesi gerekiyor. Farkındalık yaratmamız gerekiyor.Gençlerimizin fast food beslenme anlayışından ziyade bu geleneksel ve sağlıklı ürünleri tüketmesi için yapılan bu çalışmaları önemsiyorum” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal da 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilmesiyle dünyada bakliyatlara olan önemin artırılmasının hedeflendiğini söyledi. Güldal,“Biz de İzmir’de bu amaç için her türlü fırsatı değerlendirmek niyetindeyiz. Çünkü asırlardır fasulye, mercimek, bezelye, nohut gibi ürünler sağlıklı ve geleneksel belenmenin köşe başları haline gelmiştir. Bakliyatlar özellikle düşük yağ oranının yanında yüksek oranda lifli protein kaynağı olduğundan sağlıklı ve dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Dünya Sağlık Örgütü, obeziteyi engellemek diyabet, kalp hastalıkları ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıkları önlemek ve kontrol etmek için gerekli olan sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olarak bakliyat tüketimini önermektedir” diye konuştu.
Türkiye’nin bakliyatların gen merkezi olduğunu vurgulayan Ahmet Güldal, ülkemizin dünya bakliyat üretiminin yüzde 2,5’ini gerçekleştirdiğini söyledi. İzmir İl Müdürü Güldal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mercimek üretiminde dünya üçüncüsü, nohut üretiminde dünya dördüncüsü durumundayız. Türkiye’de 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapıyoruz ve son altı yılda bakliyat üretimi yüzde 20 artış gösterdi.”
İzmir’de 2016 yılı süresince, sektör temsilcilerinden oluşan çalışma grubunun bakliyat etkinliklerini sürdürüleceği kuruluşlar şöyle:
- İzmir Ticaret Odası
- Ege İhracatçı Birlikleri
- Ege Bölge Sanayi Odası,
- İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası,
- İzmir Ziraat Mühendisleri Odası,
- İzmir Gıda Mühendisleri Odası,
- Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi
- Toprak Mahsülleri Ofisi
- Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü,
- Ziraatçılar Derneği,
- Zirai Mücadele Araştırma Ensitüsü,
- İzmir Büyükşehir Belediyesi