Serdar Çelenk 2024-08-27 23:00:00
Yazar: Orhan Beşikçi
Profesyonel turist rehberi Serdar Çelenk, Basmane’yi vitrini bozuk kuyumcu dükkânına benzetir, "Elinizde dünyanın en kıymetli mücevheri de olsa özensiz bir sergilemeyle farkındalık yaratamazsınız" derdi. Geçen yıllarda farkındalık yaratmak için, Ayhan Sicimoğlu’nu yılların ihmaline uğramış Basmane sokaklarıyla buluşturmuştu.
Serdar Çelenk, İzmir’in kültürel ve tarihsel zenginliğinin önündeki engelleri bilen kişiydi. Yurt içinde ve dışında düzenlenen turizm fuarlarında ülkesinin tanıtımını yapmak için görev aldı. Bir araya geldiğimizde bana Basmane anılarını, gençlik yıllarında Otelller Sokağı’ndaki matbaada çıraklık yaptığı günleri anlatırdı…
İzmir Mutfak Müzesi’ni hayata geçirmek için hayalleri vardı. Bu amaç doğrultusunda “Ege Gastronomi Turizmi Derneği"ni kurdu. Mutfak Müzesi’nde sergilenecek mutfak malzemesi için antikacıları dolaşmış, karşımıza çıkan pirinç ayva rendesini müze girişine asmaya karar vermiştik. Görsel malzemeler dışında, arşivinde müze mutfağında pişirilecek Ege lezzetlerinin listesi vardı.
Turizm projesi yapmakta ustaydı, bir ara rehber arkadaşı Mehmet Gülümser’le Karaburun’a nergis gezileri düzenlediler. Bu geziye katılan gezginlerin ellerinde nergislerle geri döndüklerini hatırlıyorum. Diğer rehber arkadaşı Osman Ünal’la Kültürpark ve Körfez gezilerini hayata geçirdiler. Deniz kenti İzmir’de denizden uzak yaşayanlar için Körfez, Kültürpark’tan kopmuş İzmirliler için Kültürpark gezileri ilgi gördü, beğeni kazandı.
Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı projesi için emek verdi, dosya hazırlayıp ilgilerle iletişime geçti. NASA’nın uzun bir aradan sonra ayın güney kutbuna insanlı uçuş aracı göndermesi ve orada kuracakları üsse "Artemis" adının verilmesi onu heyecanlandırdı. 1969 yılında adı Apollo olan Ay’a ayak basma projesine 55 yıl sonra Apollon’un ikiz kardeşi Artemis adının verilmesi projesine esin kaynağı oldu.
Artemis Tapınağı içerisine Selçuklu Hamamı, St. Jean Kilisesi, Selçuk Kalesi'ni katarak bir arkeopark yapılmasını istiyordu. Artemission kazı alanının perişan hali onun üzüntüsüydü. Burası da tıpkı Basmane gibi zenginliğini sergileyemeyen vitrini karışık kuyumcu dükkânı gibiydi. Dünya harikasını toz toprak içerisinden, sokak satıcılarının işgalinden kurtarmak, Efes Antik Kenti'nde olduğu gibi dijital deneyim odası, bilgilendirme merkezi, temiz yürüme yolları, ışıklandırma ve dünya harikasına yakışır bir yer olmasını istiyordu…
Milli Kütüphane’de İzmir üzerine ilgi gören bir dizi konferans düzenledi. Genç yaşta trafik kazasında kaybettiği evladının acısını unutamadığını bildiğimiz için arkadaşları olarak meşguliyetinden mutlu olurduk. Öğrenmeyi ve öğretmeyi seven, hayat dolu bir insandı. 2019 yılında Turizm Ödülü'nü alırken yanındaydım. Gezilerinde taklit yeteneğini kullanarak fıkra anlatmakta ustaydı. Turizm üzerine yazdığı yazılarda yaptığı tespitlerle önemli konulara dikkat çekmeye çalışırdı.
İzmir Mutfak Müzesi’nin kurulmasını, Artemis Arkeoparkı projesini yaşarken görebilir miyim bilmiyorum. Önümüzdeki günlerde yapılacak Kültürpark, Körfez ve Karaburun turlarına mutlaka katılacağım. Sevgili Serdar Çelenk’i geçen haftalarda Urla’da, cami avlusunda, sevenleriyle birlikte sonsuzluğa uğurlarken hüzünlüydük, daha yapacağı çok işleri vardı. Yeri kolay doldurulamayacak bir kültür insanını, iyi bir dostu kaybettim. Yakınlarına sevenlerine, turizm camiasına baş sağlığı diliyorum.