Hedef içeride balık tüketimi dışarıda ihracatı
Yazar: Güncel Haberler
Balığın sağlıklı ve doyurucu bir besin maddesi olduğunu belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, amaçlarının Türkiye’de balık tüketimini, gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmak olduğunu söyledi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği'nin bu amaçla tanıtım çalışmalarını sürdüreceğini vurgulayan Kızıltan,Japonya’da kişibaşı balık tüketiminin 80 kilogram, Avrupa Birliği’nde 25 kilogram olduğuna dikkat çekti. Kızıltan, "Okullarda düzenlediğimiz balık-ekmek şenliği gibi etkinliklerle Türkiye’de su ürünleri tüketimini arttırmayı hedefliyoruz" derken, balığın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini şöyle anlattı. “Balık tüketimi büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştırır, kemiklerin gelişmesine yardımcı olur, Omega 3 deposudur, bu sayede sağlığımızın koruyucusudur, kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengindir, merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eder, zihinsel sağlığa olumlu etki eder, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekler, kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi vardır. Algılama ve dikkat yetisini güçlendirir, lezzetlidir, besleyicidir, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olur. ” Türkiye'nin, su ürünleri ihracatı 2000'li yılların ardından büyük gelişme gösterdi. 2000 yılında 59 milyon 655 bin dolarlık su ürünleri ihracat gerçekleştiren Türkiye'de bu rakam 2010 yılı sonunda 352 milyon 458 bin dolara çıktı. Sektör 10 yılda, ihracatını 6 kat arttırma başarısı gösterdi. 2008 yılında sektörün 427 milyon 333 bin dolarlık ihracatla tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdiğini anımsatan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, 2011 yılı ihracat hedefini, bu rakamları geçmek olarak açıkladı.