Prof. Harun Uysal: Açıktaki sütte formaldehit bile gördük
Yazar: Güncel Haberler
![Prof. Harun Uysal: Açıktaki sütte formaldehit bile gördük](https://kentyasam.com.tr/wp/wp-content/uploads/images/2011/20110113112410.jpg)
Türkiye’de tarım öğretiminin başlamasının 165’inci yılı nedeniyle Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın işbirliği ile düzenlenen “Gıda Tüketiminde doğrular ve yanlışlar” panelinde süt, genetiği değiştirilmiş gıdalar, balık, yumurta ve gıda ambalajları konusunda bilgiler verildi. Panelin yöneticiliğini yapan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır genetiği değiştirilmiş gıdalar konusuna dikkat çekti. Toplumda doğru gıda tüketimi konusunda bir kargaşa olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sındır, “Kışın ortasında hormonsuz domates gibi trajikomik kavramlar gündeme geliyor. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) bilinmediği için hormonla karıştırılıyor. İlaçla da hormon karıştırılıyor. Toplum olarak neyin daha önemli olduğunu bilemiyoruz. Maalesef GDO konusunda risk olduğu ortada. Hala yediğimiz meyve ve sebzelerde GDO’lu ürünler sunuluyor” dedi. Ege Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Harun Uysal ülkemizde tüketilen sütlerin yüzde 20’sinin açıkta satıldığını söyledi. Prof. Uysal bu sütlerin hijyen ve soğuk zincir şartlarından çok uzak ortamlarda bulunduğunu belirtti ve şu tehlikeye dikkat çekti: "Sokakta satılan sütün ekşimemesi için içine çamaşır suyu, antibiyotik ya da aspirin atıldığını tespit ettik. Hatta yaptığımız analizlerde sokaklarda kontrolsüz olarak açıkta satılan sütlerde ‘formaldehit’ denen bir maddeyi bile gördük. Bu madde sütün ekşimesini tamamen önler. Ama en tehlikeli zehirlerden biridir.” Panelde yumurta tüketiminin önemine dikkat çeken E.Ü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Yalçın ise sadece günde bir yumurta yiyerek günlük protein ihtiyacımızın yüzde 70’ini karşılayabileceğimizi vurguladı. E.Ü Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Çaklı da ülkemizde balık tüketiminin de yeterli seviyede olmadığı ve her yıl elde edilen yaklaşık 623 bin ton balığın yüzde 80’nin taze tüketim şeklinde değerlendirildiğini söyledi.