Haftanın yemeği: Pepper steak... Haftanın şarabı: Syrah (Şiraz)
Yazar: Gökhan Dökmeoğlu
Geçtiğimiz cumartesi dostlarla bir yemek yaptık. Sıkça yaptığımız bir şeydi bu ancak bir takım nedenlerle bir süredir bırakmıştık. Yemeği önceden belirliyor, reçetesini çıkarıyor, püf noktalarını ve pişirme özelliklerini tartışıyorduk. Anlayacağınız yeme ve içme meraklıları için hafatada bir ya da onbeş günde bir yapılan bir toplantıydı. Uzun süreden sonra ilkini geçtiğimiz hafta yaptık. Çiçekliköy Badem'de...
Haftanın yemeğini dostum Mustafanın güzel kızı Gizemin yardımıyla belirledik. Sosları çok seviyor. Ben de "Sade ve basit olana tava sosunu deneyelim" dedim ve haftanın yemeği tereyağında sotelenmiş közde patatesle bilikte pepper steak oldu.
Haftanın şarabına gelince, bu önemli seçim için kendisine çok güvendiğim bir arkadaşıma mail attım (Ankarada olduğu için ancak mail'leşebildik), yemekte kullanacağım tüm malzemeleri ve pişirme tekniğimi anlattım ve nasıl bir şarap önereceğini sordum. Bana yemekte hemen her yudumda alacağımız tadı anlatan bir mail attı ve "Şiraz" dedi. (Böyle dostlarım olduğu için ne kadar şanslıyım değil mi?) Bahardı bu seçimi bize Ankaradan yapan; Bahar Akbulut. Önümüzdeki hafta muhtemelen Bahar da aramıza katılacak, sabırsızlıkla bekliyoruz.
Sonra Gizemle geçtik hazırlıkları yapmaya.
Biberleri kırdık, etleri porsiyonladık, biberleri etlere iyice yedirdik, etler dolapta birkaç saat dinlenirken biz şarapları yudumlamaya başladık.
Patatesleri kömür ateşine yerleştirdik, etler dinlenince; daha doğrusu biz acıkınca, etleri mühürlemek için biraz yüksek ateşte mangala koyduk. Hem mühürlendiler hem de mangalın kokusunu aldılar.
Sonra tava sosu yapmak için, haydi bakalım, az yağlanmış ve az sotelenmiş soğanlı tavaya... Etleri orta ateşin az altında biraz pişirdikten sonra biraz krema ilave ettik, kremayla da biraz piştikten sonra tabağa aldık.
Parçaladık ve küçük parçalar halinde servis yaptık. Ardından patateslerimizi küçük parçalara ayırdıktan sonra tereyağı ile soteledik. Ama sotelerken ince doğranmış dereotunu da unutmadık.
Veee, havalandırılmış (dekante) edilmiş şarap; Kavaklıdere Egeos serisi Şiraz... Ben bir şey demiyorum ama daha yemeden bakın Bahar neler anlamıştı bize:
Kırmızı etin yapısında yer alan yağ dokusu ve pepper steak hazırlanırken kullanılan az miktarda zeytinyağı ve krema, ağzınıza ilk andan itibaren yayılacak, tad alma yetinizi azaltacaktır. Bu nedenle, yapısı beyaz şaraba göre daha güçlü ve dolgun olan kırmızı şarap esas tercihimiz olacak, lezzet tanecikleri yağ tabakasına rağmen kolaylıkla kendini hissettirecektir.
Özellikle seçtiğimiz Syrah, bizim dilimizde Şiraz, Fransanın Rhone bölgesinden çeşitli kıtalara yayılmış, kendisinden elde edilen şaraplara siyahımsı koyu mürdüm bir renk kazandıran güçlü lezzete sahip bir üzümdür. İyi havalandırılmış (dekante edilmiş) ve karakteristik özelliği kaybettirilmeden şişelenmiş bir Syrah şarabı: Meyan kökü, kekik, siyah meyveler, siyah zeytin ve baharatlar ile size yoğun bir koku yelpazesi sunar. Baskın bir tada sahip olması, bizim yemeğimizde olduğu gibi onu et seçimlerinde başarılı kılar. İçerdiği aromalar, özellikle yapısındaki kekik kokusu ve odunumsu tadı onu mangal ateşinin aromasını almış et ile çok daha zenginleşen bir yapıya büründürür. Ağzınıza attığınız ilk lokmadan itibaren bir yudum Syrah, yemeğimizin hiç farketmediğiniz lezzetlerini algılamanızı sağlayacak, ortaya çıkan uyum sizi şaşırtacaktır!
Aynen de öyle oldu. Teşekkürler Bahar
Bu arada ne unuttuk biliyor musunuz? Fotoğraf çekmeyi...
Belli ki Gizemin pepper staek'leri ve Baharın Şiraz'ı aklımızı başımızdan almış ki çok az resim çektiğimizi ancak yemek bittikten sonra fark ettik. Neyse, bir daha olmaz umarım.
Pepper steak malzemeler (2 kişilik):
Bonfile: 500 gr.
Tane karabiber: 30 gr. (bıçak sırtı, havan ya da merdane ile kırılacak)
Krema: 250 gr.
Dömiglas sos: 50 gr. (ben kullanmıyorum)
Soğan: küçük boy soğanın yarısı
Tereyağı: 40 gr.
Garnetür için:
Patates: 2 küçük boy
Tereyağı: 40 gr.
Dereotu : Yarım demet