Kuru incir üreticisi bilinçlendiriliyor
Yazar: Güncel Haberler
![Kuru incir üreticisi bilinçlendiriliyor](https://kentyasam.com.tr/wp/wp-content/uploads/images/2009/20090820053138.jpg)
Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya birincisi olduğu, geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incirde aflatoksin oluşumunun önüne geçmek için uzun yıllardır çalışmalar yürüten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, kuru incir üretiminin yoğun olarak yapıldığı köylerde üreticilere yönelik “Kuru İncir Eğitim ve Bilinçlendirme Toplantıları” düzenlemeye başladı. Ege Üniversitesi, Aydın Ticaret Borsası ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ile işbirliğinde gerçekleştirilen, “Kuru İncir Eğitim ve Bilinçlendirme Toplantıları”nda EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Ramazan Özkan başta olmak üzere, uzmanlar üreticilere kuru incirde aflatoksin oluşumunun önüne geçmek için bahçede ürünün toplanmasından kurutmasına, stoklamasından nakliyesine kadar neler yapmaları gerektiğini anlattılar. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Menaşe Gabay, “Üreticilere sorunlar anlatıldı, neler yapmaları gerektiği anlatıldı. Bahçeden kuru incirlerin günde en az iki kez toplanması incirin toprak ile temasının kesilmesi, kerevetlerde kurutulması, plastik kasalarda toplanması, uygun koşullarda depolanması ve doğru şekilde nakliyesi konusunda uzmanlarımız bilgi verdi. Üreticilerimiz son derece ilgiyle konuya yaklaştılar. Bu eğitim çalışmalarına incir üretim bölgelerinde önümüzdeki süreçte devam edeceğiz” diye konuştu. Kuru incir üretiminde zincirin başından itibaren doğru yolun izlenmesi halinde ihracata giden ürünlerin aflatoksin nedeniyle geri dönmesinin önüne geçilebileceğini belirten Gabay, üreticilere bu konunun önemini anlattıklarını, üreticilerin konuya ilgili olduğunu ve bu toplantılar sayesinde aflatoksin sorununun önüne geçileceğini sözlerine ekledi.