Ege Ãœniversitesi’nde toz pekmez üretildi
Yazar: Güncel Haberler
Ege Ãœniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda MühendisliÄŸi Bölümü Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Åžebnem Tavman ve ekibi, gerçekleÅŸtirdikleri bilimsel çalışmalar sonucunda Dünya’da ilk kez “toz pekmez” elde etti. Yaklaşık bir yıl süren çalışmalarda, keçiboynuzu ve andız pekmezi üzerinde incelemelerde bulunduklarını dile getiren Prof. Dr. Åžebnem Tavman, “Gıdaların ısısal özelliklerinden faydalanarak, evlerimizde kullandığımız pekmezi toz haline getirdik. Vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin olan toz pekmez; paketleme, depolama ve kullanım konusunda büyük kolaylıklar saÄŸlamaktadır” diye konuÅŸtu. Normal sıvı pekmezin çoÄŸunlukla direk tüketildiÄŸinin altını çizen Prof. Dr. Tavman “Toz pekmez diÄŸer gıda ürünlerine katkı maddesi olarak da eklenebilir. EklendiÄŸi ürüne vitamin ve mineral desteÄŸi saÄŸlayarak katkı yapar. Bu açıdan bakarsak toz pekmezin kullanım alanının oldukça geniÅŸ olduÄŸunu söyleyebiliriz” dedi. Pilot ölçekte elde ettikleri toz pekmezin, üreticiler tarafından da heyecanla karşılandığını belirten Prof. Dr. Tavman, “Toz pekmez, sıvı pekmezden çok daha lezzetli, tüketim açısından son derece basit ve besin deÄŸeri de oldukça yüksek” diye konuÅŸtu. (Ege Ajans)