Tarımsal üretimi arttırmak için verimlilik tek yol
Yazar: Güncel Haberler
Tarımsal üretim için ekilebilir alanları arttırmanın mümkün olmadığına dikkati çeken İzmir Ziraat Odası (İZO) Başkanı Sedat Köse, tarımda üretimi artırmak için verimliliğin tek seçenek olduğunu söyledi. Köse, “Verimliliği artırarak üretim açığı kapatılabilir” diye konuştu. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İzmir Ziraat Odası, Türk-Fransız Mühendisler Derneği ve Fransız Büyükelçiliği Ankara Ekonomik Misyonu'nun işbirliğinde düzenlenen “Tohumculuk Konferansı” Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşan Sedat Köse, Türkiye'de tarımsal üretim yapılabilen alanın yaklaşık 27 milyon hektar olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin sebze tarımında son 20 yılda sulanabilir alanların genişlemesiyle ekim alanlarında yüzde 35, üretim miktarında ise yüzde 88 ve verimde ise yüzde 39'luk artış yaşandığını dile getiren Köse, verimliliğin artmasının üreticilerin tarımsal gelişmeleri yakından takip ettiğini gösterdiğini vurguladı. Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) Başkanı Prof. Dr. Benian Eser'in yönettiği konferansta, dünya ve AB'deki tohumculuk sektörünün gelişimi ve Türkiye'yle yapılabilecek işbirliği değerlendirildi. Fransa Tohumcular Birliği Uzmanı Alain Menard, “Tohum sektörünün dinamizmi, Fransa'da tohumculuk sektörü, Fransa'nın bu sektördeki kozları, Türkiye ile Fransa arasında tohum sektöründe işbirliği, Türkiye AB tohumculuk eşleştirme projesi” konusunu anlattı.