Prof. Dr. Çaklı: Su ürünleri tüketimi artırılmalı
Yazar: Güncel Haberler
![Prof. Dr. Çaklı: Su ürünleri tüketimi artırılmalı](https://kentyasam.com.tr/wp/wp-content/uploads/images/2008/20080923101517.jpg)
Ãœlkemizde su ürünleri tüketiminin Akdeniz’deki diÄŸer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında çok yetersiz olduÄŸunu belirten Ege Ãœniversitesi Su Ãœrünleri Fakültesi Ä°ÅŸleme Teknolojisi Anabilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Şükran Çaklı, “Bölgesel tüketim kalıpları arasında büyük fark vardır. Kıyılarda iç kesimlere özellikle iç kesimlerdeki büyük ÅŸehirlere göre tüketim daha fazladır. ÖrneÄŸin kiÅŸi başına yıllık tüketim Karadeniz Bölgesi’nde25 kg iken, büyük ÅŸehirlerde (Ä°stanbul, Ä°zmir ve Ankara gibi) 16 kg, DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadolu bölgelerinde ise 0.5 kg’dır. Bu oran geliÅŸmiÅŸ ülkelerde 15-16 kg kadardır” dedi. Bu sonuçlar doÄŸrultusunda Türkiye’de balık tüketimini arttırma çalışmalarına hız verilmesi gerektiÄŸini açıklayan Prof. Dr. Çaklı, “Balıketinin saÄŸlık üzerindeki etkileri konusunda halk bilinçlendirilmelidir. Bu konuda özel sektör, eÄŸitim ve medya kuruluÅŸlarına büyük görev düşmektedir. Sanayi kuruluÅŸlarımız açısından temel hedef üretim zincirinde katma deÄŸeri yükseltmek ve karı arttırmak olmalıdır. Kültür balıkçılığı yanında kabuklu deniz ürünlerinin de artışının teÅŸviki gerekmektedir” diye konuÅŸtu. Ä°hracat hacmindeki artışın yansıra katma deÄŸer artışına da odaklanılması gerektiÄŸini kaydeden Prof. Dr. Çaklı, “Teknoloji içeriÄŸi güçlü ve yüksek katma deÄŸerli ürün ihracatı hedeflenmelidir. Balıkçılık sektöründe iç pazarda tüketimi, yurt dışında ise rekabet gücünü arttırmak için Tarım Bakanlığı’na baÄŸlı Su Ãœrünleri Genel Müdürlüğü kurulması gerekmektedir” dedi. (Ege Ajans)