ÇETKODER’den açıkta satılan gıdalara karşı uyarı
Yazar: Güncel Haberler
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma DerneÄŸi (ÇETKODER) Ramazan ayında artış gösteren açıkta saklanan ve satılan gıdaların halk saÄŸlığını tehlikeye soktuÄŸunu belirterek tüketici vatandaÅŸlara uyarılarda bulundu.ÇETKODER Genel BaÅŸkanı Mustafa GöktaÅŸ “Özellikle ramazan aylarında sıklıkla rastlanan gıda zehirlenmeleri en çok yaÅŸlıları ve çocukları olumsuz etkilediÄŸini görüyoruz ve yaşıyoruz. Aşırı sıcaklar bir yandan diÄŸer taraftan da ramazan ayı fırsatçıları tarafından açıkta satılan yiyecekler besin zehirlenmesine yol açıyor. Hastalıklar da büyük artış görülüyor. Dolapta saklanmayan, açıkta kalan yiyecekler, gıda zehirlenmelerine yol açan en büyük etken. Zehirlenme riski yaratan bir baÅŸka neden ise yaz aylarında artış gösteren sineklerin mikropları yiyeceklere taşımasıdır. Ayrıca ramazan ayı dolayısıyla açıkta satılan yiyeceklerde artış olmasından dolayı toplu halde besin zehirlenmeleri de görülmekte. En fazla dondurma, pasta gibi süt ürünleriyle yapılan kremalı yiyecekler, taze olmayan balık, dışarıda bırakılmış ve iyi piÅŸmemiÅŸ etler, tavuk ve pilavdan zehirlenenleri görüyoruz. Bu yüzden açıkta satılan gıda maddelerini iyi inceleyin ve almayın” dedi. GöktaÅŸ , “Hijyen koÅŸullarından emin olmadığınız yerlerde yemek yemeyin. El hijyenine dikkat edin, çocuklarınızın da ellerini hijyenik bir ÅŸekilde yıkamasını saÄŸlayın. Meyve ve sebzeleri bol suyla yıkayın. Etleri iyice piÅŸirin. AlışveriÅŸ sırasında ürünlerin üretim ve son kullanma tarihine mutlaka dikkat edin. Özellikle süt ve süt ürünlerinde çok daha dikkatli davranın. Ve açıkta satışa sunulan çerez ve kurutulmuÅŸ meyveler uzun süre çevresel etkilerle karşı karşıya olduÄŸundan, bu ürünlerin tüketimi saÄŸlık açısından tüketicilerimiz için ciddi bir tehlike oluÅŸturduÄŸunu unutmayın. Gerek bakterilerin gerekse küflerin uygun sıcaklık ve nemli koÅŸullarda ürediklerini, genellikle gıda maddelerinin tat koku ya da görünüşünü deÄŸiÅŸtirmediklerini unutmayınız” dedi.