Prof. Dr. Çaklı: Su ürünleri iç pazarda da denetlenmeli
Yazar: Güncel Haberler
![Prof. Dr. Çaklı: Su ürünleri iç pazarda da denetlenmeli](https://kentyasam.com.tr/wp/wp-content/uploads/images/2008/20080625043342.jpg)
Vitamin, mineral, aminoasitler ve yağ asitleri yönünden çok zengin bir besin maddesi olan balığın sağlığa olan yararları yanında tüketiminden kaynaklanan riskleri de beraberinde getirdiğini açıklayan E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükran Çaklı, “Kirli sulardan avlanan balıklar insan sağlığını tehdit ederek, birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır” dedi. Kimyasal, endüstriyel atıkların bulunduğu sulardan avlanan balıkların insanlarda zehirlenme başta olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açtığını kaydeden Prof. Dr. Çaklı, “Pazarlar ve marketlerde satılan su ürünlerinin sağlık açısından iç tüketimde risk değerlendirmesi yapılmıyor. Dış tüketimde ise Avrupa Birliği direktifleri yönünden bu çalışmalar yapılmakta. Aynı denetimler iç tüketimde de gerçekleştirilmeli” diye konuştu. Çabuk bozulan bir özellik taşıyan deniz ürünlerinde sıcaklık zincirinin doğru uygulanması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Çaklı, “Sıcaklığın bir-iki derece dahi artması insan sağlığını tehdit edecek sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle sıcaklığın tüketim aşamasına gelinceye kadar kontrol altında tutulması büyük önem taşımaktadır. (Ege Ajans)