Yer misin, yemez misin?
Yazar: Münir Koçarslan
Biliyorsunuz, geçen hafta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın "Ekmek, her yerde ekmek 300 gram olacak" diye yayınladığı tebliğ yürürlüğe girdi.
Dikkat buyrun...
Bakanlık, "Ekmeği standart büyüklüğe getirip 300 gram yapın, kalitesini yükseltin" dedi. "Zam yapın" demedi.
Ancak fırıncılar bu yeni düzenlemeyi zamla birlikte uygulamaya aldı.
Kalitesini bilemem ama ekmeğin fiyatı Denizli'de yüzde 46, Muğla'da yüzde 25, Uşak'ta yüzde 22, Balıkesir, Çanakkale ve Manisa'da yüzde 16, İzmir'de de yüzde 11 arttı... Ve İzmirliler 75 kuruşa, Ege'nin en pahalı ekmeğini yemeğe başladı.
Üstelik kimse ses çıkarmadı.
Her konuda görüş belirten ahkam kesen, bildiri yayınlayan sivil toplum örgütlerinden, meslek odalarından, partilerden tepki gelmedi.
Tüketiciyi Koruma Derneği, protesto çağrısında bulundu, ona da uyan olmadı.
***
Hatta, vatandaşın eyleminden çekinen fırıncılar bile şaştı kaldı.
Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş'a sordum.
"Henüz Mart'ta ekmeğin fiyatını 40 kuruştan, 45 kuruşa çıkardınız. Top topu üzerinden üç ay geçti, şimdi bu zam niye?"
Dedi ki, "Biz halkı düşünerek, Mart'ta zammı 5 kuruş eksik yansıttık. Şimdi unun, akaryakıtın, elektriğin fiyatı arttı. Biz zaten şu sıralar zam yapacaktık."
Demek ki, bu da fırsat oldu
"Peki bu zam satışları etkiledi mi?"
"Evet" dedi, Nejdet Durmuş, "Satışlar yüzde 15 azaldı."
Yani kuzu kuzu...
Hem sesimizi kıstık, hem de boğazımızı...