Peter Hayes: Küresel ısınma şarapçılığı olumsuz etkileyecek
Yazar: Güncel Haberler
![Peter Hayes: Küresel ısınma şarapçılığı olumsuz etkileyecek](https://kentyasam.com.tr/wp/wp-content/uploads/images/2008/20080601061542.jpg)
Vinolive 5.Şarap, Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı kapsamında gerçekleştirilen uluslararası katılımlı Vinolive Sempozyumu sona erdi. Üç gün süren sempozyumda 7 oturum, 5 panel, 3 tadım etkinliği düzenlendi. 77 konuşmacının görüşlerini açıkladığı sempozyumu 300’e yakın üniversite, sanayi, üretim temsilcileri, meslek odası ve sivil toplum örgütleri üyeleri ile fuar katılımcısı takip etti. Sektörlerin gelişimine ve sorunlarına ilişkin önerilerin bilimsel boyutta tartışıldığı sempozyumda, Uluslararası Bağcılık ve Şarapçılık Federasyonu Başkanı Peter Hayes, bağcılık ve şarapçılıktaki son teknoloji gelişmelere dikkat çekerken; küresel ısınmanın şarapçılığa etkisine değindi. Hayes “İklim değişikliği ve artan hava sıcaklığı şaraplık üzümün aroma yapısını ve dengesini değiştirecek. Sıcak kuşağın etkisinde kalacak bölgelerin şarapçılığı yaşanacaklardan olumsuz etkilenecek. Türkiye de bu ülkelerden biri olabilir“ dedi. Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Dönem Başkanı Prof. Dr. Shimon Lavee ise, zeytincilik endüstrisinin geleceğinin gen teknolojisiyle birlikte gelişeceğine dikkat çekti. Lavee, Türkiye’nin etnik zeytin çeşitlerinin korunmasını isteyerek, bu konuda Türk akademisyenlerle aynı fikirde olduğunun altını çizdi.